„Köszönjük,
A lényeg

Gulyás: Oroszország felelős a háborúért, az orvosi kamara visszaél a hatalmával

25/02/2023 13:21

| Szerző: Klubrádió

Gulyás Gergely a szombati rendkívüli kormányinfón közölte: a háborúért Oroszország a felelős, egy önmagát komolyan vevő ország így gondolja. A miniszter nagyon kemény szavakkal illette a Magyar Orvosi Kamarát, amelynek véleménye szerinte "elvtelen, tűrhetetlen", a szervet "nyíltan visszaél a hatalmával, ha orvosokat fenyeget, a kamarának azonnal be kell fejeznie és bocsánatot kérnie". Egyelőre nem döntöttek a nemzeti tüzépekről, kirúgtak egy tankerületi vezetőt, a szlovák külügyminisztert pedig egyszerűen bolondnak nevezte.

Gulyás Gergely elnézést kért a rendkívüli időpont miatt, a kormányinfó a frakcióülések miatt csúszott el. A kormányülésen a háború, gazdasági kérdések és gyermekvédelem kérdéséve is foglalkoztak. Foglalkoztak azzal, hogy most, amikor szombaton elfogadják a tizedik szankciós csomagot az EU-ban, akkor kell-e változtatni a magyar állásponton, ugyanis azt érzik, hogy egyre nagyobb a nyomás ebben a kérdésben.

Hangsúlyozta, továbbra is cél kimaradni a háborúból, a szankciókkal kapcsolatos ellenérzéseket szerinte megerősítette a nemzeti konzultáció eredménye. Közötle, továbbra sem szállít fegyvereket Magyarország, sürgetik a békét. Azt viszont kijelentette a miniszter, hogy a háborúért a felelősség Oroszországot terheli, Oroszország sértette meg a nemzetközi jogot, humanitárius csomagokkal segítik Ukrajnát, segítik a Kárpátalján élő magyarságot. Menekült az, aki az első biztonságos országban keres menedéket, így az ukrán menekülteket fogadja az ország – tette hozzá.

A háborúban csak vesztesek vannak, senki sem tud nyerni, életeket menteni csak tűzszünetetel és békével lehet. „Látjuk azt, hogy a világban több józan hang is elhangzott az elmúlt hetekben.” A kínaiak is nyilvánosságra hoztak egy olyan béketervet, ami jó alap lehet – mondta Gulyás.

Rezsicsökkentés és extraprofitadó

A háború összefügg a gazdasággal, de vannak jó hírek is: 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, ez 46 ezerrel több, mint egy éve, januárban. Ez Gulyás szerint a magyar gazdaság erejét mutatja. A szankciók hatása az energiaárakra drámai, ez elsősorban az élelmiszerek és a szolgáltatások árában jelenik meg - mondta. A családokat és a nyugdíjasokat továbbra is védi a rezsicsökkentés, ezt ebben az évben is fenn fogják tartani a korábban meghatározott értékhatárig. A vállalkozásokat gyármentő programmal és beruházásösztönző támogatásokkal segítik - mondta.

Közölte továbbá: szükség van extra bevételekre, hogy a hiánycélt a kormány megtartsa, és a magas energiaáraknak vannak nyertesei, például a bankok, energiaszektor, gyógyszeripar, multinacionális telekommunikációs cégek, nekik az extraprofitadót idén még meg kell fizetni. A kormány készenáll arra, hogy tárgyaljon az érintett nagy cégekkel a befizetés módjáról, viszont az adó mértékének megfelelő összeget továbbra is fizetni kell.

Gyermekvédelem

A gyermekvédelem ügye az egyik legfontosabb kérdés – emelte ki a miniszter. Gulyás azt mondta, hogy amikor azt látják, hogy egy pedagógiai asszisztens visszaél hatalmával, az beteges és gyomorforgató. Orbán tárgyalt a belügyminiszterrel, a tankerület korábbi vezetője kapott bejelentést az említett tanárról, Gulyás elmondása szerint a tankerületi vezetőt is kirúgták.

A gyermekvédelmi szabályokat át kell tekinteni, a hatóságokat utasította a belügyminiszter, hogy gyorsan folytassanak le minden ilyen ügyet. Egyetértenek azzal, amit Bagdy Emőke mondott, vagyis, hogy „aki egy 14-15 éves fiatallal ilyet tesz, az pedofil, és így is kell vele bánni”, ha a jogi szabályozás nem ilyen, akkor ezen változtatni kell. Azért is, mert 2017 óta folyamatosan emelkedik a gyermekpornográfia bűncselekmény elkövetőinek száma.

Hozzátette, Magyarország szuverén ország, saját hatáskörében hoz döntést a gyermekvédelmi törvény módosításáról, nem is érdekli őket, mit gondol az EU arról, hogy szigorítják, változtatják a szabályozást. Azt mondta, azt még az eddigi tapasztalataik sem alapozzák meg, hogy azt gondolják, Brüsszel a pedofilok oldalán állna.

Gulyás Gergely megjegyezte, az különösen nincs rendben, hogy az nem bűncselekmény, ha egy 40 éves tanár ugyanolyan nemű fiatallal létesít kapcsolatot. Szerinte meg kell vitatni, hogy különbséget kell-e tenni ebben a témában büntetés terén az azonos és a különböző neműek közötti kapcsolat terén.

Nekiment az orvosi kamarának

Gulyás Gergely szerint az Orvosi Kamara véleménye elvtelen, tűrhetetlen, nyíltan visszaél a hatalmával, ha orvosokat fenyeget, a kamarának azonnal be kell fejeznie és bocsánatot kérnie. Szerinte a kamara elnöke írásban is adott véleményt ezelőtt néhány évvel, amiben azt javasolta, hogy a hatékony ügyeleti ellátás érdekében az alapellátást és a háziorvosi ellátást össze kell vonni. A kormány ezt valósította meg, először Hajdú-Bihar megyében, de ha a kamara ezt követően azokat a háziorvosokat, akik ebben részt vennének, etikai eljárással fenyegetik, tűrhetetlen. Ha a kamarában néhányan politizálni akarnak, akkor lépjenek be a megfelelő pártokba, azért tesznek, hogy az ügyeleti rendszer ne legyen működőképes, az elfogadhatatlan. Gulyás szerint az kell az ügy rendezéséhez, hogy az elnök kérjen elnézést, de ha ez nem történik meg, akkor megnézik, milyen további lehetőségek vannak.

Szintén az egészségügyhöz kapcsolódik a kórházi ágyak ügye, amelyben mintha az államtitkár és Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető se értett volna egyet. Szombaton az hangzott el, hogy Takács Péter egészségügyi államtitkár azért méri fel az aktív ágyszámokat, hogy kiderüljön, vannak-e átcsoportosítható ágyak az inaktív, azaz szociális ellátást nyújtó ellátásba.

Nem döntöttek még tüzépügyben

Nincs még végleges döntés a nemzeti tüzépekről. Javaslat már van, de döntés még nincs az ügyben – közölte a miniszter. Arra a kérdésre, hogy a dohányboltok mintájára jöhet-e létre a hálózat, Gulyás azt válaszolta, hogy egyelőre nincsenek részletek. Van előterjesztés, ezt vitatta már a kormány, de nincs végleges döntés. Az exporttilalom az Unión belül bizonyos esetekben értelmezhető, de hosszú távon nehezen, mert egységes piacról van szó. Amíg nincs végleges döntés, részletekről nem érdemes beszélni – mondta Gulyás Gergely.

Finn és svéd NATO-csatlakozás

Pontosan mi lesz a feladata a Svédországba és Finnországba utazó bizottságnak?. Gulyás szerint arra kíváncsiak, hogy a két ország mit szeretne tenni a NATO-ban, illetve választ akarnak arra kapni, hogy miért "sértegették" korábban Magyarországot. A kormány azért terjesztette be a parlament elé a két ország csatlakozását a NATO-hoz, mert egyetért vele – jelentette ki Gulyás. A frakcióban ugyan van vita, a kormány azt szeretné, hogy ezt a vitát rendezzék. A frakció megnyugtatásához van arra szükség, hogy a tárgyalódelegáció jó benyomásokkal távozzon Svédországból és Finnországból. "Több tiszteletet Magyarországnak" – ezt várják azok a fideszesek és KDNP-sek Gulyás szerint, akik vitatják a svéd és finn NATO-csatlakozást. Hende Csaba és Németh Zsolt utazhat az Országgyűlésből Finnországba és Svédországba.

Kormányinfó
 
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda épületében 2023. február 25-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás
 

Reptér

Gulyás azt mondta, évtizedek óta meg akarják venni a ferihegyi repteret. Elmondása szerint Orbán már 2003-ban arra kérte az akkori kormányt, hogy ne adják el a repteret, de akkor nem hallgattak rá. Folynak tárgyalások, Gulyás reméli, hogy idén akár az adásvételt le is tudják zárni.

Bolondnak nevezte a szlovák külügyminisztert

"Rastislav Kácernek személyes problémáival orvost kellene felkeresnie", mondta Gulyás az arra vonatkozó kérdésre, hogy a szlovák ügyvezető kormány külügyminisztere melegebb éghajlatra küldte Orbán Viktort. A miniszter szerint komolyan tárgyalni majd egy állandó kormánnyal lehet- az ügyvezetővel nem. "Előfordul, hogy bolondok is bekerülnek az összefogásba" – fogalmazott Gulyás.

Putyin is felelős vajon a kormány szerint?

A zárt frakcióülésen a miniszterelnök megnevezte az ellenfeleket, köztük az amerikai elnököt is. Az amerikai nagykövetség kiadott egy közleményt, amiben ezt is érintik, de felvetik azt is, hogy Vlagyimir Putyin neve miért nincs az orosz-ukrán háborúért felelős nevek között. Benne lesz a parlamenti határozatban, hogy Vlagyimir Putyin a felelős? – kérdezték Gulyástól. Mivel ez zárt ülés volt, nem kommentálta a miniszter, hogy ilyen elhangzott-e vagy sem. De azt közölte: "A háborúért Oroszország a felelős, egy önmagát komolyan vevő ország" így gondolja.

Orbán-Zelenszkij találkozó?

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva elmondta: a külügyminiszter nyilatkozott arról, hogy technikai előkészítés zajlik Orbán Viktor ukrajnai útjával kapcsolatban. Az ukrán állammal szembeni legfőbb kritika a magyar kormány oldaláról az az oktatási törvény, amely "a magyar nyelv használatát súlyosan és durván korlátozza". Gulyás szerint ha ilyen találkozó létrejön, ebben az ügyben előre lehetne lépni. Meglátják, hogy az ukrán fél álláspontja változott-e ezekben a kérdésekben, ettől is függ, létrejön-e a találkozó, mondta. „Mi is úgy gondoljuk, hogy az a jó, ha a magyar határ távol van az orosztól, ezért is támogattuk mindig a szuverén Ukrajnát” -tette hozzá Gulyás Gergely.

Varga Judit és a Völner-Schadl-ügy

Gulyás Gergely elmondta, hogy nő a bizalom Varga Judit igazságügyi miniszter felé, és nem látja problémásnak, hogy tanúként akár be is idézhetik a Völner-Schadl perre. Úgy gondolja, hogy ezt a témát neki nem kell kommentálnia, a nyomozás lezárult, mindenkiről tudunk, akivel szemben felmerült a bűncselekmény gyanúja.

Minden más

Az alapítványi egyetemekkel kapcsolatban az Európai Bizottságnál pattog a labda – mondta Gulyás Gergely.

Szóba került a pápa látogatása is, a miniszter szerint ez nagy megtiszteltetés. Két éve már járt Magyarországon Ferenc pápa, visszatérése pedig szerinte azt jelenti, hogy a pápa megbecsüli Magyarországot. Ferenc pápa várhatóan Orbán Viktorral is találkozik majd, de ez még szervezés alatt van.

A kormánypárti Magyar Nemzet kérdésére Gulyás beszélt a kitörés napján tapasztalt antifasiszta támadásokról. Azt mondta, a lehető legszigorúbban kell ellenük fellépni, de arról valahogy a kérdező és a miniszter is megfeledkezett, hogy szélsőjobboldali támadások is voltak.

Előző év végére ígérte a kormány, hogy a kínai Fudan Egyetemmel foglalkozó hatástanulmányok majd rendelkezésre állnak, hogy ki lehessen majd írni egy népszavazást erről, mi a helyzet ezzel? Gulyás azt mondta, a beruházási stop kiterjed a Fudan Egyetemre, nincs tervezés és előrelépés. Akkor indokol-e fenntartani a nem létező egyetemet fenntartó alapítványt? – kérdezték a minisztertől, mire azt mondta, ez jó kérdés, meg kell vizsgálni.

(via telex.hu, hvg.hu)