„Klubrádió
A lényeg

Hét hónap halogatás után végül március elsején tárgyal a parlament a svéd és a finn NATO-csatlakozásról

21/02/2023 14:54

| Szerző: Klubrádió

Az EU-tagországok közül utolsóként, a téma hét hónapos “parkoltatása”, és több, a konkrét szavazásra tett kormányzati ígéret megszegése után március elsején végül tényleg tárgyalja a magyar Országgyűlés a svéd és a finn NATO-csatlakozás ratifikálását –összegzi a hvg.hu.

Az Országgyűlés jövő héten kezdődő tavaszi ülésszakának harmadik ülésnapján, március elsején kezdi tárgyalni a parlament Svédország és Finnország NATO-csatlakozási kérelmének támogatását – írja a hvg.hu. Magyarország az Európai Unió tagállamai közül utolsóként járulhat hozzá a két ország felvételéhez a katonai védelmi szövetségbe.

A portál értesülései szerint a házbizottság szerdai ülésére készített jövő heti parlamenti napirendi javaslat szerint a 27-i hétfői és a 28-i keddi ülésen még más témákkal foglalkozna a törvényhozás, tehát csak a szerdai, március 1-i ülésnapon kezdődne a svéd és a finn NATO-tagságról szóló kormány-előterjesztések általános vitája. Zárószavazás pedig ezért csak a rákövetkező héten várható.

Vagyis a magyar parlament nemcsak utolsóként dönt erről az EU-ban, de a kormánypárti többség több mint 7 hónapig "parkoltatta" is a két ország csatlakozását támogató kormány erről szóló javaslatainak még a napirendre tűzését is. És miközben az ellenzéki pártok számtalanszor sürgették a döntést és próbálták is meggyorsítani az ügymenetet, a Fidesz-KDNP ezt sosem támogatta.

A cikkben megjegyzik: a kormányzat gyakran hivatkozott arra, sőt még Orbán Viktor miniszterelnök is ezt állította korábban, hogy a téma halogatásában semmi tudatosság nincs, és Magyarország nem nyomásgyakorlásra használja a témát az Európai Bizottsággal szemben az uniós források megszerzése érdekében.

Amikor más kormányzati előterjesztést – ha az valóban fontos a kormánynak – pár nap alatt is végig futtatnak a benyújtástól a zárószavazásig, nehéz magyarázatot találni arra, miért állt egyhelyben ez az ügy immár 7 hónapja Magyarországon. Úgy, hogy közben a NATO 30 tagállama közül 28 ezalatt szakított időt arra, hogy ratifikálja a svéd és finn csatlakozást. Magyarországon kívül ezt csak Törökország nem tette meg.