„Klubrádió
Megbeszéljük...

Vadai: Semmit nem nyer azzal Orbán, ha halogatja a ratifikációt

21/11/2022 18:02

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Jellemző az Orbán-kormányra, hogy a NATO-közgyűlésen egy másik ország képviselőjétől kellett megtudnunk, mikor tervez a kormány dönteni a csatlakozásról" – mondta a Megbeszéljük hétfői adásában Vadai Ágnes. Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja szerint semmit nem nyer a kormány azzal, hogy halogatja Svédország és Finnország NATO-tagságának ratifikációját.

2022. november 21. Megbeszéljük - részlet 22.11.21. Vadai Ágnes
21:08
00:00

Ahogy arról a Klubrádió is beszámolt, a NATO éppen zajló parlamenti közgyűlésen a magyar delegáció ellenzéki tagjai Madridban meglepődve értesültek arról, hogy december 7-én szavaz a parlament a svéd és finn NATO-csatlakozásról.

"Jellemző az Orbán-kormányra, hogy a NATO-közgyűlésen egy másik ország képviselőjétől kellett megtudnunk, hogy mikor tervez a kormány dönteni a csatlakozásról" – mondta a Megbeszéljük hétfői adásában Vadai Ágnes. A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja megjegyezte, a képviselőnek is "megnyugtatásképp" mondták el a Fidesz illetékesei.

Vadai azt is hozzátette, teljesen hasztalan akció volt ennyire elhúzni a döntést. Nemcsak arról van szó, hogy az Európai Unió és az Észak-atlanti Szerződés Szervezete két külön entitás, hanem arról is, hogy Svédország és Finnország lényegévben már NATO-tagok, a ratifikáció már csak formalitás. "Semmit nem nyer azzal Magyarország, ha halogatja a ratifikációt" – összegezte.

Szerinte az is beszédes, hogy Lengyelország – amely ország egyébként hagyományosan jó kapcsolatot ápol a magyar kormánnyal – azzal a szándékkal jelenik meg a V4 találkozón, hogy a másik két ország, Szlovákia és Csehország delegációjával megpróbálják meggyőzni Orbánt, hogy minél gyorsabban ratifikálják a csatlakozást.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük.../interjú Vadai Ágnessel
2022.11.21., hétfő 16:40
Riporter: Bolgár György