„Klubrádió
A lényeg

Felszólították a magyar kormányt, tegye lehetővé Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

10/11/2022 21:46

| Szerző: Klubrádió

Annalena Baerbock német külügyminiszter csütörtökön felszólította Törökországot és Magyarországot, hogy nyissák meg az utat Svédország és Finnország NATO-csatlakozása előtt – írja az MTI.

A NATO madridi csúcstalálkozóján Ankara és Budapest is azt ígérte, hogy lehetővé teszi a két skandináv ország csatlakozását. „És most éppen ezt kellene tenni” – mondta a német külügyminiszter, miután találkozott Tobias Billströmmel, a svéd diplomácia vezetőjével Berlinben.

„A parlamentnél van a labda, a kormány elvégezte a feladatát, a kormány nem sürgetheti az országgyűlést, amelynek asztalán egész ősszel „nagyon jelentős témák” vannak” – mondta Magyar Levente, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Telexnek arról, miért nem szavazta meg még mindig a magyar parlament Svédország és Finnország NATO-csatlakozását.

Vargha Tamás, a honvédelmi miniszter helyettese szintén a portál kérdésére azt mondta: a tény számít, hogy a kormány benyújtotta a vonatkozó törvényjavaslatot, támogatják a két ország csatlakozását, és azt majd természetesen meg is fogják szavazni.

Október 20-án pedig arról volt szó, hogy azért nem veszik napirendre a finn–svéd NATO-csatlakozást, mert „még folyik a társadalmi egyeztetés”. Arról is a Telex számolt be, hogy a kormány honlapján a dokumentumok közé – viszonylag nehezen megtalálható helyre – felkerült két letölthető fájl, amelyekben megtalálható a csatlakozással kapcsolatos jegyzőkönyv. Ezeknek a felső részén szerepel egy ilyen szöveg: „A dokumentum célja a társadalmi egyeztetés elindítása és a jogalkotási folyamat átláthatóvá tétele”. Ezenkívül odatettek egy emailcímet, ahova el lehet küldeni az észrevételeket. A dokumentumokból nem derül ki, hogy az egyeztetés meddig tart.

(Kiemelt kép: Annalena Baerbock/Facebook)