„Klubrádió
A lényeg

Novák Katalin: Magyarország teljes mértékben támogatja a NATO-t

22/02/2023 19:15

| Szerző: Klubrádió

A békét kell prioritásaink között az első helyre tenni - hangsúlyozta Novák Katalin köztársasági elnök szerdán a kelet-európai NATO-tagállamokat tömörítő csoport, a Bukaresti Kilencek csúcstalálkozóján Varsóban.

Kiemelte: régiónk közelmúltbeli történelme arra hívja fel a figyelmet, hogy figyelmünket a béke megteremtésére és megőrzésére kell összpontosítani. Hozzátette: a béke megteremtése után pedig hozzá kell járulni egy demokratikus és virágzó Ukrajna újjáépítéséhez.     

A plenáris ülésen Novák Katalin mellett Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök, Klaus Johannis román köztársasági elnök, Zuzana Caputová szlovák köztársasági elnök, Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Rumen Radev bolgár elnök, Egils Levits lett elnök, Gitanas Nauseda litván elnök, Petr Fiala cseh miniszterelnök és Alar Karis észt elnök szólalt fel.

A Bukaresti Kilencek csúcstalálkozója Varsóban
 
Novák Katalin Varsóban. Fotó:
MTI/Sándor-palota/Bartos Gyula
 

Novák közölte:

alapvető érdekünk, hogy tovább erősítsük a NATO keleti szárnyát, s ezt Magyarország teljes mértékben támogatja.

Mint mondta, EU-tagállamként, különösen a B9-esen belül arra is koncentrálni kell, hogy növeljük saját katonai képességeink szintjét. Novák Katalin kiemelte: bízik abban is, hogy Svédország és Finnország hamarosan NATO-taggá válik – írta az MTI. 

A Magyar Nemzet című kormánylapban a múlt héten azt írták, hogy a NATO veszélyt jelent Magyarországra. Egy nappal korábban ugyanott az Európai Uniót a gonosz birodalmának nevezték. Ami az ukrán újjáépítést illeti, az abban való magyar részvétel finoman szólva is kétséges.