„Klubrádió
A lényeg

Kocsis Máté szerint "komoly vita" alakult ki a Fidesz-frakcióülésen

23/02/2023 16:23

| Szerző: Klubrádió

Orbán Viktor arra kérte a Fidesz-frakciót, hogy támogassa a svéd és finn NATO-csatlakozást, ám Kocsis Máté szerint megosztottak ebben a kérdésben, ezért felkérték Kövér Lászlót, hogy küldjön delegációt a két országba.

Jövő héten az Országgyűlés elé kerül a svéd–finn NATO-csatlakozás kérdése. Orbán Viktor miniszterelnök támogatta, hogy fogadják el a javaslatot, azonban a frakció megosztott a kérdésben, komoly vita alakult ki, ezért tárgyalódelegációt küldenek a problémás kérdések rendezésére, mondta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a Simicskó Istvánnal, a KNDP frakcióvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatón, a kormánypártok kihelyezett frakcióülésének második napján.

Volt olyan vélemény a frakción belül, amelyek szerint a belépő országok eszkalációt jelenthetnek. Többen kifogásolták, hogy ezeknek az országoknak a politikusai "durván, sokszor közönségesen sértegették Magyarországot", és most szívességet kérnek. "Felkértük az Országgyűlés elnökét, hogy küldjön delegációt a két országba tájékozódás céljából" – közölte Kocsis. "Ez nem jelenti a döntés elhalasztását. A döntést az Országgyűlés meg fogja hozni, a miniszterelnök a frakció támogatását kérte".

„Nem vezetünk ilyen statisztikát, vita volt” – mondta Kocsis arra a kérdésre, hogy hányan támogatják vagy ellenzik a svéd és finn NATO-csatlakozást. De Kocsis nagyon kicsi esélyt lát arra, hogy ne szavazzák meg a csatlakozást.

A tájékoztató elején Kocsis Máté a háborúról beszélt. Azt mondta, hogy az uniós tagállamok egy része fegyvert küldene Ukrajnába, a magyar kormány álláspontja azonban továbbra is az, hogy ezt nem szabad. Úgy döntöttek, hogy az Országgyűlés elé terjesztenek egy határozatot, amelyben tisztázzák a kormány álláspontját. Kifejezik többek közt az elkötelezettségüket a béke irányába, felszólítják a nemzetközi közösséget, hogy ennek érdekében cselekedjenek. Kocsis elmondta, hogy elítélik az orosz agressziót, azonban ellenzik azokat a brüsszeli terveket, amik szélesítik a szankciók körét, amik szerinte tovább növelik majd az inflációt. Ezen túl felhívják a figyelmet arra, hogy a konfliktus érinti Kárpátalját is, és elítélik, hogy magyarokat vigyenek a frontra.

Nem beszéltek a Schadl–Völner-ügyről. "Csak a baloldali sajtó képzeli azt, hogy a Fidesz frakcióülésén folyamatban lévő nyomozásokat tárgyalnak" – mondta Kocsis Máté a Völner-Schadl ügy bírósági tárgyalásairól. A frakcióvezető szerint minden, ami a vádon kívül van, az csak hisztériakeltés, Magyarországon a törvényeket pedig mindenkinek be kell tartania.

(via Telex, kép: )