„Klubrádió
A lényeg

Átírná a Magyar Orvosi Kamara hatáskörét a kormány

27/02/2023 11:36

| Szerző: Klubrádió

A Belügyminisztérium – Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert visszhangozva – elvtelennek és elfogadhatatlannak tartja, hogy a MOK etikai vizsgálattal fenyegeti az ügyeleti szerződést aláíró orvosokat. Ezért eltörölné a kötelező orvosi kamarai tagságot és a folyamatban lévő etikai vizsgálatokat egy kormányszervhez delegálná.

Átírná a Belügyminisztérium a Magyar Orvosi Kamara (MOK) hatásköreit – derül ki a Belügyminisztérium közleményéből. A tárca közleménye szerint a Belügyminisztérium a kormány nevében sürgős tárgyalást kér az Országgyűléstől az az egészségügyben működő szakmai kamarákról és az egészségügyről szóló törvények módosításáról.

A Belügyminisztérium módosító javaslata a „hatalommal való visszaélés lehetőségének és az orvosi kamarai tagság kötelezettségének megszüntetését, valamint a folyamatban lévő etikai eljárások Egészségügyi Tudományos Tanácshoz történő áthelyezését célozza” – idézi a hvg.hu.

A hétfői Reggeli gyors műsorában Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara győri elnöke megismételte a testület közleményét, amelyben kifejtették, "a kamara soha nem indított etikai eljárást olyan tagok ellen, akik aláírták a szerződést".