„Klubrádió
Megbeszéljük...

Márki-Zay: Katasztrofális lenne, ha bárki azt hinné, hogy négy év múlva Gyurcsánnyal vagy Dobrevvel lehet nyerni

14/04/2022 23:24

| Szerző: Klubrádió

Márki-Zay Péter az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a választási vereséget értékelve elmondta, természetesen lát magában hibát, a stílusán nem tudott változtatni, ezért és minden másért is elnézést kér, ami rajta múlt. Azt viszont tévedésnek tartja, hogy Dobrev Klárával lehetett volna nyerni. Szerinte, ha bárki azt gondolná, hogy ha négy év múlva elindítják Dobrev Klárát vagy Gyurcsány Ferencet, és ők megnyerhetik a választást, az "katasztrofális következményekkel járna". Ez csak a valódi probléma eltakarása, ugyanis nem volt tisztességes a választás – tette hozzá.

2022. április 15. Megbeszéljük / részlet, Márki-Zay Péter (22.04.15.)
20:25
00:00

Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, az ellenzéki összefogás 2022-es miniszterelnök-jelöltje szerint olyan a helyzet a választási vereség után, mintha 1989-ből, amikor már közelinek tűnt a rendszerváltás, visszaestünk volna 1970-be, nem látszik, mikor bukik meg a rendszer, de erős a sejtése, hogy az nem demokratikus választás lesz, hiszen most se volt az. Nem látja, mitől lenne jobb a helyzet a négy év múlva esedékes választáson, akkor nem a háború vagy a migránsok, hanem valami más ellen folytat hazugságkampányt a Fidesz-kormány. Valami külső trauma kell ahhoz, hogy megbukjanak, addig is a leépülés fokozódik, a szegénység, az egészségügy, az oktatás, a külpolitikai elszigetelődés, sok probléma van. 

Kijelentette: eddig volt remény, hogy még ezen a terepen, az Orbán által kialakított szabályok között, az Orbánnak lejtő focipályán is lehet győzni, és most kiderült, hogy nem. Sőt, még az ellenzéki szavazók egy része is elhitte a sok fideszes hazugságot a háborúról, az egészségügyről, a minimálbérről, ők is átszavaztak. Ha kellően sokáig ismételgetnek egy hazugságot, az emberek jó része hajlamos elhinni. Az ellenzéknek viszont nincs olyan kapacitása, hogy ezzel szembemenjenek.

Nem akarja ledobni a felelősséget

Arra a kérdésre, hogy lát-e magában hibát, Márki-Zay Péter úgy válaszolt: „természetesen”. „A stílusomon nem tudok és nem is igyekeztem változtatni”, a lebutított, egyszerű üzenetek sokkal egyszerűbbek lettek volna. Hangsúlyozta: sose mondott olyat, hogy elzárnák a gázcsapokat, elvennék a rezsicsökkentést. Valóban sokszor mondott olyat, amivel vissza tudtak élni, de ha nem mondott, akkor a szájába adták. „Ezért és minden másért is elnézést kérek, ami rajtam múlott” – tette hozzá. Jelezte, helyreigazítási pereket nyert a közmédiával szemben, akik idézetként állították, hogy megszüntetné vidéken a sürgősségi osztályokat és a szülészeteket, pedig pont az ellenkezőjéről volt szó. 

Az őt ért kritikákról

Van tévedés abban, hogy őt hibáztatják a vereségért több ellenzéki párt vezetői, és ezt nem maga miatt mondja, hanem mert nagyon téves következtetésekre jut, aki szerint az ő személyén múlt – fogalmazott. Alapvető tévedésnek nevezte, hogy baloldali jelölttel jobban szerepeltek volna. A baloldali szavazók megvoltak, ha nem így lett volna, akkor nem a Mi Hazánk, hanem a Kutyapárt jutott volna be a parlamentbe. A jobboldali szavazók nem voltak hajlandók leszavazni egy olyan listára, amelyen Gyurcsány Ferenc és a DK is ott van, és „elég prominens”. A jobbikosoknak nem volt elfogadható ez a sokszínű összefogás.

Tévedés Márki-Zay szerint az is, amit Gyurcsány Ferenc mondott (bár „talán ő se gondolta komolyan”), hogy Dobrev Klárával nyertek volna. „Engem nem ő, hanem az előválasztáson 370 ezer ember választott ki” – jegyezte meg. Azért veszélyes egy ilyen tévedés szerinte, mert ha bárki azt gondolná, hogy ha négy év múlva elindítják Dobrev Klárát vagy Gyurcsány Ferencet, és ettől bármi más lesz, ők megnyerik a választást, az „katasztrofális következményekkel járna”. Ez annak az eltakarása, hogy nem volt törvényes, legitim, tisztességes választás, nincs sajtószabadság. Amíg hazugságokkal lehet nyerni, ezt a Fidesz mindig ki fogja használni. Tehát nem jobb jelöltet kell találni, hanem alapvetően át kell alakítaniuk a gondolkodásukat, a vidék, az egyszerű emberek, akiket az ellenzék eddig elhanyagolt, ők az egyik kulcs az építkezéshez.

Elmondta, momentumos, párbeszédes és szocialista politikusokkal beszélt a választás után, de „a most Gyurcsány Ferenc által irányított három párt” jelöltjeivel nem vagy kevesebbet. Jobbikosokkal is beszélt, de Jakab Péter elnökkel nem, viszont DK-s ismerősét is felhívta.

Mi jöhet ezután?

Közölte, biztos benne, hogy Orbán Viktor vissza fogja vonni a rezsicsökkentést és az élelmiszerek hatósági árát, illetve ráereszti az inflációt a lakosságra. Ezért pedig az Európai Uniót fogja hibáztatni.

Márki-Zay közölte: a fókuszában Hódmezővásárhely lesz, a maradék néhány ígéretét is teljesíteni akarja. A parlamenti politizálásnak Hadházy Ákoshoz hasonlóan nem látja közvetlen gyümölcsét, de ellenállásként minden bátor, tisztességes ember támogatásával feladatuk van. Nem fogja befejezni tehát a Mindenki Magyarországa Mozgalmat, sem az ellenzéki és független politikusok támogatását. Például őt támogató polgármestereket is „letámadott az állampárt” – tette hozzá.

Kijelentette: ahogy ígérte, mindenképpen megalakítják az Európai Néppárthoz tartozó pártot, de most semmit nem lehet elérni a parlamenti politizálással. Pártra pedig legközelebb az európai parlamenti választáson lesz szükség.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: Klubrádió/Facebook

Megbeszéljük...
2022. április 14., csütörtök 17:15
Műsorvezető: Bolgár György