„Klubrádió
A lényeg

Karácsony: Pszichopata az az ellenzéki vezető, aki nem érzi saját felelősségét a vereségben

13/04/2022 14:18

| Szerző: Klubrádió

A Párbeszéd-társelnök, főpolgármester az ellenzék kampányteljesítményéről azt mondta, az üzeneteik elitisták voltak, illetve a demokratikus normákról szóltak, ami azonban szerinte kevés, mert ezeken túl kell egy, mély társadalmi támogatottságot eredményező, jó értelemben vett populizmus is. De nem csak ez volt a probléma, hiányzott az ellenzék valódi egysége. Budapest anyagi lehetőségeiről a főpolgármester azt mondta, sürgős feladatuk a költségvetés újraszabása, 30 milliárd forintos hitelt kell felvenniük működésre, amit Orbán Viktor miniszterelnöknek is engedélyezni kell.

„Az ég szerelmére, akkorát buktunk, mint az üveges tót. Tehát akinek ezek után nincs felelősségérzete az ellenzéki oldalon, aki nem tesz fel magának kérdéseket, vagy aki úgy érzi, hogy mindent jól csinált, az szerintem pszichopata” – mondta Karácsony Gergely főpolgármester a Telexnek adott interjújában, amihez azért hozzátette, nem gondolja, hogy közülük bárki is az lenne.

„Most mindenki a maga a fenekét védi, és van egy blame-game, hogy akkor most ki a hibás. De őszintén szólva én azt remélem, hogy a lelke mélyén azért mindenki feltesz magának kérdéseket. Én biztosan.”

A Párbeszéd társelnöke szerint nem igaz, hogy a hat párt vezetői egy olyan politikai kartellt alkotnának, ami a sorban álló, lángoló tehetségű politikusok kirekesztésével van elfoglalva. Ugyanakkor azt elismeri, az az egység, amit kiírtak a plakátokra, nem jött létre politikai, tartalmi, bizalmi értelemben, de erre lehet, hogy nem is volt idő.

 
Karácsony Gergely
Forrás: Karácsony Gergely/Facebook
 

A főolgármester arról is beszélt, a Városházán sok mindent jegeltek azért, hogy ne okozzank problémát a koalíciós együttműködésben, de mint fogalmazott, „most megyünk tovább, ezért „karácsonyabb” leszek a Karácsonynál”. A főpolgármester ezzel Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének választás utáni beszédére utalt, amelyben az ellenzéki szövetségben szintén résztvevő politikustársa azt mondta a Gyurcsány valójában egy viselkedést leíró jelző: az a magatartás, hogy az istennek nem akar elmenni, itt van és küzd, és csinálja.

Karácsony az ellenzék kampányteljesítményéről azt mondta, az üzeneteik elitisták voltak, illetve a demokratikus normákról szóltak, ami kevés, ezeken túl kell egy, mély társadalmi támogatottságot eredményező, jó értelemben vett populizmus is. De nem csak ez volt a probléma. Szerinte nem az összefogás okozta az ellenzék veszté, hanem annak a hiánya. „Irgalmatlanul nehezen állt össze a közös kampány, a program, és a pártelitek szintjén nagyon sok belső feszültség volt. És ne nézzük le a választópolgárokat, iszonyatosan jó orruk van ahhoz, hogy azonnal kiszagolják azt, amit el akarnak előlük titkolni. Látszottak ezek a belső törésvonalak és ezek nagymértékben karcolták a kormányzóképesség látszatát.”

Mindenesetre Karácsony szerint az ellenzéki vereség oka összetettebb, és idő kell a választáson történtek megértéséhez. „Sokan most nyilván nagyon gyorsan átlátták, hogy pontosan mi történt, és már kész megfejtéseik vannak. Én ennél bizonyára butább vagyok, és lassabban haladok.”

 
Karácsony Gergely Forrás: Klubrádió
 

A kormánnyal szemben álló szövetség további sorsáról azt mondta, a következő két évben arról fog szólni a politikai harc az ellenzéken belül, hogy ki az, aki viszi az zászlót. Valamilyen szintű versengés lesz, de ő a maga részéről biztosan senkivel nem fog harcolni, mert neki az a dolga, hogy a budapesti koalíciót egyben tartsa.

A belső küzdelem ugyanakkor nem lesz jó hatással az ellenzék esélyeire a két év múlva esedékes főpolgármester-választáson, ha lesz még akkor ilyen, véli Karácsony. Szerint tehát, ha a békének az az ára, hogy sosem lesz valódi az egység, mert mindenki a szőnyeg alá rejti a sérelmeit, akkor inkább most mondja el, tegye ki a placcra, amit gondol és most legyenek egymásba harapó mondatok. „Csak akkor ezen legyünk túl. Tehát nem biztos, hogy ezt meg lehet spórolni. Az biztos, hogy nem a főpolgármestertől, aki most mégiscsak a legfontosabb közjogi funkciót birtokló ellenzéki politikus, kell várni azt, hogy szét fele beszéljen az egységből.”

Budapest anyagi lehetőségeiről a főpolgármester azt mondta, sürgős feladatuk a költségvetés újraszabása, miután szerinte világosan megmondták annak idején, hogy év közepéig tudnak számolni. El kell tehát indítaniuk a 30 milliárd forintos működési hitelfelvételi procedúrát is, ami szükséges ahhoz, hogy a főváros túlélje ezt az évet. "Most nem kötök fogadásokat arra, hogy a kormány támogatást, illetve engedélyt ad-e nekünk ehhez…"