„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay: Mostantól kezdve nem ellenzék, hanem ellenállás van

13/04/2022 11:12

| Szerző: Klubrádió

Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a 2022-es választás ellenzéki miniszterelnök-jelöltje a Szabad Európának adott interjút. Beszélt arról, hol tart jelenleg a választási vereség feldolgozásában: Megvédeni egymást, támaszt adni egymásnak, vigaszt nyújtani hozzánk hasonlóan elkeseredett embereknek. Itt tartunk.

 
Máfki-Zay Péter Berlinben (Forrás Márki-Zay Péter Facebookja)
 

 

Arról, hogy a kampányban a "legközelebbi munkatársai" leszerveztek neki egy beszélgetést Zelenszkijjel: nem értett egyet ezzel, tartott tőle, hogy háborúpártisága igazolásaként fogja tálalni a Fidesz-propaganda. Végül egy kijevi légiriadó miatt nem jött létre a beszélgetés, de árulkodónak nevezte, hogy a tervről - az ellenzéki pártvezetőket is megemlítve - többtucatnyian tudtak róla – ennek révén egyébként a Fidesz is.

A logisztikáról: Minden egyéni jelölt valamelyik párt koordinátorával tartotta a kapcsolatot, nem közvetlenül a központtal.

A hibásokról: A kampányban résztvevőknek nagyon hálás: Az eredmények ellenére egyértelmű, hogy nem az ő hibájuk volt.

Decemberben döntötték el a kampánynarratívát, de aztán azt mérték, hogy a háború február 24-től kezdve mindent elhomályosított, lefedett. (...) Nem a mi választásunk volt, hogy a háború téma lesz, hanem a Fideszé. Ráadásul a kezdetektől fogva azt mértük, hogy a háború nagyon kedvez Orbánnak. „A tematizálásra nem volt képességünk".

Hogy ő milyen szavazókat ért el: Az én személyem ennyit segített a kampányban, hogy azokat a konzervatív rétegeket tudtuk jobban elérni, akik elégedetlenek voltak a Fidesszel, de soha nem szavaztak volna baloldali jelöltekre (...) Az ellenzék mindenütt veszített, a Fidesz csak ezekben a körzetekben. Ennyi haszna volt talán a jelöltségemnek (...)  a háború úgy felülírt mindent, hogy az abszolút nyerhető körzeteket is buktuk.”

Az "együttműködő" pártokról: „A választás estéjén is látszott, hogy kik azok, akik nem túl lelkesen vettek részt a kampányban. Olyan is van, aki pénzt sem akart beadni. Ezek a pártok elsősorban a saját jelöltjeikre fókuszáltak.” A pártoknak, akik a következő években sok száz milliós, milliárdos támogatást fognak kapni parlamenti helyeik után, nem kellett felvenniük semmilyen hitelt. Gyakorlatilag mi vittük a terheket, ők meg kapják a gyümölcsét.”

A hódmezővásárhelyi eredményről, kevesebb támogatást kapott mint polgármesterként: A Fidesz-propaganda itt is megtette a hatását. Iszonyatos lejáratókampány ment ellenem, bár Lázár ezt az elmúlt négy évben is gyakorolta. Ezért még Vásárhelyen belül is kevesebben szavaztak rám. Éppen ezért is döntöttem úgy, hogy itt kell maradnom, és a következő két és fél évben Vásárhelyért megtennem mindent, amit csak tudok.” Arról is beszélt, hogy a helyi templomokban is Fidesz-propagandát mondtak.

Következtetés az összefogásról: „Az a része bukott meg, hogy minden párt fogjon össze. A Jobbik szavazóinak a kétharmada nem fogadta el azt a listát, amelyen Gyurcsány Ferenc is ott van.” (...) Voltak olyan emberek, akiket nemcsak Gyurcsány, hanem nyilván a baloldalnak azok az emblematikus szervezetei és nevei is riasztottak, akik ellen anno a Jobbik megalakult. Akik tényleg a Jobbik törzsközönségét képezték, azoknak egy ilyen összefogás a baloldallal nem ment le a torkán.”

A jövőről: Mostantól kezdve nem ellenzék, hanem ellenállás van. Azt az erkölcsi magaslatot kell képviselnünk, amit itt, Hódmezővásárhelyen képviseltem, és amit országosan is képviseltem ugyan, de az összefogás sokak szemében nyilván megkérdőjelezte. Nekünk ezeket a tiszta elveket kell képviselnünk: a teljes korrupcióellenességet, a szeretet hatalmát, a kiállást a kisebbségek mellett.