„Klubrádió
A lényeg

"Legyetek Gyurcsányok!"

10/04/2022 10:11

| Szerző: Klubrádió

A Demokratikus Koalíció elnöke a párt politikai tanácskozásán értékelte a választások eredményeit. Úgy látja, bezárult Orbán ostromgyűrűje, de ez nem jelenti, hogy a vereséget szenvedő oldalnak meg kellene adnia magát.

Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció (DK) politikai tanácskozásán azrról beszélt, hogy a választási vereség lényegében annak az "ostromgyűrűnek" összezáródását jelenti, amelyet Orbán az elmúlt 12 évben épített az ellenzék köré. A politikus úgy véli, ez fontosabb tényező annál, ki és mennyivel járult hozzá a változáshoz.

Hozzátette, egy ekkora vereség sem jelentheti azt fel kellene adni. Hibásnak tartja a felvetést, hogy a képviselők ne vegyék fel mandátumukat.

"Méretes pofonokat elszenvedve nem túlságosan fontos, hogy a vereséget szenvedett oldal legnagyobb pártja lett a DK" – idézi a politikust a Telex.

Ez a lokális siker nem fedi el az oldal kudarcát. Bár Gyurcsány mégis oda jutott, hogy ez előny, mert a DK lehet az, amely legelőbb józanodhat ki, és láthat majd tisztábban, messzebbre.

Főbb kijelentései:

  • az ellenzéki pártok együttműködését fenn kell tartani (utalt Márki-Zay Péter kijelentésére, és a Jobbikot is valamelyest védelmébe vette),
  • az előválasztást fontosnak tartja, de a kormányfő-jelölt  megválasztását másképpen képzeli el,
  • szerinte Márki-Zay megválasztása miniszterelnök-jelöltnek egy többségében baloldali szövetség esetében nem volt szerencsés,
  • a gyurcsányozás már toposszá vált a Fideszben, bárkire rásütik, és az ellenzék minden tagja Gyurcsány, de nem ez ellen kell küzdeni ("Legyetek Gyurcsányok!"),
  • túl nagy az ellenzéki pártok fluktuációja, ez az ellenzék számára instabilitást jelent, szervezetebben kell politizálni,
  • Azt kell mindig hangsúlyozni, hogy Orbán politikája miért törvénytelen: nem biztosítja a szabad választási rendszer minimális feltételeit sem.