„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay nem ül be a parlamentbe

6/04/2022 23:08

| Szerző: Klubrádió

"Úgy döntöttem, hogy nem fogok beülni a parlamentbe, mert meg kell védjem a hódmezővásárhelyi gyerekeket attól, hogy elvigye a Fidesz őket Ukrajnába katonának" – mondta az RTL Klub Híradójának adott interjújában Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnökjelöltje.

Ezt a kijelentését azzal indokolta, hogy eddig a Fidesz hajtott végre minden olyat, amivel az ellenzéket vádolta: betelepítettek migránsokat, fizetőssé tették még a teszteket is az egészségügyben, a rezsicsökkentést pedig a Fidesz fogja megszüntetni, úgyhogy kezd aggódni, hogy a Fidesz akarja a fiait és más gyerekeket elvinni a háborúba.

Az interjúban Márki-Zay Péter azt mondta, hogy lényegében Gyurcsány Ferenc és a háború miatt veszített az ellenzék. A DK elnöke miatt azért, mert a kormánypropaganda vele riogatva el tudta bizonytalanítani a jobboldali szavazókat, és bár a kampánya sok jobboldalit meg tudott szólítani, Gyurcsány miatt végül nem tudták őket meggyőzni. A háború és az ellenzék háborús álláspontjáról terjesztett hazugságok pedig a korábban mért kis Fidesz-előnyt óriásivá növelték. (A kormány és médiája a többi között azt terjesztette, hogy Márki-Zay "lepaktált" Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és katonákat küldene az ukrajnai háborúba. Ezt az orosz nagykövet is megismételte minapi interjújában.)

Márki-Zay arról is beszélt, hogy azok az ellenzéki vezetők, akik nem álltak ki mögé a választás éjszakáján a színpadra, a kampány alatt is csak vegyesen álltak mögötte. Jakab Péterrel, a Jobbik elnökével és Gyurcsány Ferenccel azóta sem beszélt. Mint mondta, jobb lett volna, ha a többi párt jobban teljesítette volna a kéréseit a kampány alatt, és ha többet kampányoltak volna együtt. No nem Gyurcsánnyal, akitől külön kérte, hogy külön kampányoljanak, de Jakabbal például szeretett volna együtt mutatkozni. (Azonban előfordult, hogy a Jobbik elnöke helyett Z. Kárpát Dániel szólalt fel a többi párt- és ellenzéki vezető mellett.)

Márki-Zay azt mondta, nem tudja pontosan, kitől kellene bocsánatot kérnie, de most mindenkitől bocsánatot kér.Ami a jövőt illeti, úgy látja, hogy 2026-ig nem változnak majd azok a feltételek, amelyek most ellehetetlenítették az ellenzéki győzelmet, így például a Fidesz "halálcsillaga", az egész propagandagépezet ellen sem lehet mit tenni. Ennek ellenére pártot alapít és megerősíti a Mindenki Magyarországa Mozgalmat, mert meg kell védeni azt az 1,8 millió szavazót, akik az ellenzékre voksoltak, az aktivistákat és a 27 ezer szavazatszámlálót és a jelölteket, akiket már most hátrányos megkülönböztetés ér a politikai aktivitásuk miatt.

Hogy ki kapja a mandátumát, annak eldöntését a többi pártra bízza.

(via 444, kép: Facebook)