„Klubrádió
A lényeg

Márki-Zay: Gyurcsány alig várta, hogy elbukjuk a választást

8/04/2022 13:26

| Szerző: Klubrádió

Ellenfele, Lázár János a választás előtt azt mondta, hogy Márki-Zay Péter politikai hulla lesz. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt a 24.hu-nak azt mondta: "sajnos a politikai hullaságom kérdésében teljes az egyetértés Lázár János, Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc között. Sőt, ez már nem is csupán egyetértés, inkább érdekközösség: mind azt szeretné, hogy politikai hulla legyek". Szerinte Gyurcsány alig várta, hogy elbukják a választást. Úgy látja, Orbán Viktort a saját pályáján lehetetlen legyőzni.

Lázár János volt fideszes kancelláriaminiszter, aki egyéniben legyőzte az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét a Csongrád megyei 4-es körzetben, a választás előtti este azt mondta: Márki-Zay Péter április 3-án estére "politikai hulla" lesz. 

A hódmezővásárhelyi polgármester a 24.hu-nak adott nagyinterjújában azt mondta, "sajnos a politikai hullaságom kérdésében teljes az egyetértés Lázár János, Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc között. Sőt, ez már nem is csupán egyetértés, inkább érdekközösség: mind azt szeretné, hogy politikai hulla legyek".

"Nagyon örülnék, ha azt mondhatnám, hogy a hibáink miatt szenvedtünk vereséget, mert ebben az esetben csupán ki kellene javítani azokat a hibákat, és négy év múlva győznénk. De ennél sokkal rosszabb a helyzet: nem a hibáink, nem a félremagyarázható mondataim, a hadarásom vagy a túl intellektuális monológjaim miatt buktunk. Lesújtó felismerés, hogy jelen keretek között nem győzhető le a Fidesz. Orbánt a saját pályáján, ahol az ő szabályai érvényesek, lehetetlen megverni" – fogalmazott.

"Megdöbbentő, hogy a leuralt nyilvánosságban mennyire működik az agymosás. Orbán a kommunikáció terén a hitleri mintát követi, csak míg ott a zsidók voltak a hibásak mindenért, itt az ellenzék" – vélekedett. Szerinte a miniszterelnök az elszabadult infláció és államadósság, mellett, a jogállamisági eljárás miatt elmaradó európai uniós pénzek hiányában is az általa hazaárulónak nevezett ellenzéket hibáztatja majd, magát semmiképpen.

Márki-Zay közölte: tiszta a lelkiismerete. A Fidesz azt a narratívát építette fel róla, hogy összevissza beszél, ami azt jelzi, hogy "nem találtak valódi és valóban kompromittáló dolgot vele kapcsolatban" – tette hozzá. Kijelentette: Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke "alig várta, hogy elbukjuk a választást". Úgy fogalmazott: (Gyurcsány) nyilván örült volna a győzelemnek, de a vereséggel kalkulált, és amint kiderült, hogy valóban kikaptunk, azonnal elhatárolódott tőlem, igyekezett rám tolni a felelősséget. Ezzel igazolva, hogy nem vagyok se "mini Feri", se "száz százalékban Gyurcsány"

Hozzátette: a Jobbik négy évvel ezelőtti szavazóinak zöme egész biztosan Gyurcsány miatt fordult el az összefogástól. Ezzel együtt hálával tartozik Gyurcsány Ferencnek, mert megkérte, hogy ne kampányoljunk együtt, és a neve ne legyen a közös pártlista első részében, és ő mindkettőbe belement.

Azzal kapcsolatban, hogy a választás éjszakáján Gyurcsány Ferenc mellett Jakab Péter, a Jobbik elnöke sem volt ott, Márki-Zay hozzátette: az LMP-ből se maradt senki. A szocialista pártból viszont többen is eljöttek, a Párbeszédből szintén, köztük Karácsony Gergely, valamint a Momentumból Donáth Anna, a tömegben pedig látta Hadházy Ákost. "Úgy lett volna logikus", hogy az összefogás pártvezetőivel áll ki a szimpatizánsok elé – közölte. De nem tudja, mi volt megbeszélve, a helyszínen már az járt a fejében, hogy a családjával megy fel a színpadra. Azt mondta: nem nagyon lepte meg a DK, a Jobbik és az LMP távolmaradása, mert "valaki jó előre megígérte nekem, hogy egyedül kell elvigyem a balhét".

Választás 2022 – Az Egységben Magyarországért eredményv?
 
 Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke beszédet mond a az Egységben Magyarországért eredményváró rendezvényén, a Városligeti Műjégpályán az országgyűlési választás és gyermekvédelmi népszavazás napján, 2022. április 3-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor
 

Kijelentette: "Orbán Viktor a tizenkét évnyi kétharmados kormányzása alatt beépítette az embereit az ellenzékbe, és ezek a belső árulók az ő szekerét tolják, segítenek neki hatalmon maradni". Egyetlen eszköz ellenük a nyilvánosság. Amivel egyébként nemcsak Márki-Zay élt – jegyezte meg – hanem annak idején Karácsony Gergely is Zuglóban, amikor tehetetlennek érezte magát a saját oldalán lévők közbeszerzési anomáliái láttán.

Szerinte semmiképpen nem szerepeltek volna jobban Dobrev Klára vagy Karácsony Gergely vezetésével. "Velük Budapestet is elbuktuk volna, mert azok a fiatalok és azok a konzervatívok, akik rám hajlandóak szavazni, baloldali jelölt hívószavára nem hallgatnak. Egy Dobrev vagy Karácsony vezette összefogásnál csak az lett volna rosszabb, ha nincs is összefogás".

Nem veszi fel a mandátumát, ezzel kapcsolatban elmondta: "a lényeg, hogy most itt a helyem Vásárhelyen, és azon leszek, hogy Lázár ellenében megerősítsem a pozícióinkat". Lázár Jánost egyébként felhívta, gratulált neki, a volt kancelláriaminiszter megköszönte. Orbán Viktort nem hívta, ugyanis nincs meg neki a miniszterelnök száma, de gratulálni akar neki is, mert így illendő.

Márki-Zay szeretne beszélgetni is a miniszterelnök-jelölttel: "először azt mondanám el neki, hogy bízom benne, hogy maradt még benne emberség, tán némi kereszténység is. Szeretnék hatni a lelkiismeretére. Átbeszélni, ő mit gondol erről az országról, és én mit gondolok." Eddig is ő volt az egyetlen az ellenzéki oldalon, aki elismerte a Fidesz-kormányok jó lépéseit – tette hozzá.

Szerinte egyébként Orbán jelölte ki a Mi Hazánkat ellenzéknek. Azt is mondta az immár ötödik ciklusára készülő miniszterelnökről: "még nem teljesen döntötte el, hogy Rákosi vagy Kádár akar lenni". Úgy fogalmazott: "Orbán arcán vasárnap délelőtt, amikor leadta a szavazatát, látszott a rettegés. De immár nincs mitől rettegnie, velem együtt ő is megbizonyosodhatott arról, hogy valóban olyan rendszert épített fel, melyben leválthatatlan. Ameddig él, hatalmon maradhat, ha akar. Ismétlem: hagyományos választási úton leválthatatlan. Akkor viszont miért ne törődhetne végre az ország érdekével? És miért ne használna ebben engem is?"

Hogy mi lehet Orbán leválthatatlansága mellett az ellenzék reális célja, arra így válaszolt Márki-Zay Péter: "Megvédeni a gyűlöletkampányoktól a cigányságot, a meleg közösséget, a zsidókat, vagy akár a keresztényeket, mert ahogy elnézem Orbánt, nála bárkiből pillanatok alatt lehet bűnbak."

(Kiemelt kép: MTI/Illyés Tibor)