„Klubrádió
Megbeszéljük...

Kuncze: Az ellenzéknek nem a követlen elnökválasztásról kellett volna beszélnie, mert nem azt nehezményezték az emberek

6/03/2024 23:54

| Szerző: Klubrádió

Az elmúlt hetek NER-es botrányaihoz kapcsolódóan Kuncze Gábor az ellenzék részéről azt tartaná a legfontosabbnak, hogy felmutassa a hiteltelenné vált kormánnyal és köztársasági elnökkel szemben a saját hitelességét, arra kellett volna megoldásokat javasolniuk, hogy hova züllött 14 év alatt az ország. Tény, hogy nehéz eljuttatniuk az üzeneteiket a választókhoz, de úgy nem is megy, ha ellenzéki pártok lehülyézik egymást – fogalmazott a volt belügyminiszter.

2024. március 06. Megbeszéljük / részlet, Kuncze Gábor (24.03.06.)
14:21
00:00

Kuncze Gábor volt belügyminisztert arról kérdeztük a Megbeszéljük adásában, hogy szerinte mekkora és milyen válság robbant ki a NER-ben az elmúlt hetekben.

Azt mondta: nagy, mert amikor lemond egy köztársasági elnök, meg egy volt igazságügyi minisztert leszednek egy fontos pozícióból, az meglehetősen súlyos ügy. Egy hallgatóra reagálva megjegyezte, ha Novák Katalin vagy Varga Judit kiállt volna őszintén beszélni a kegyelemről, akkor lehet, hogy nekik nem kellett volna lemondaniuk, valaki másnak viszont igen, és talán „rögtön nem lenne nagy a válság”. De nem ez történt, a köztársasági elnöki pozíció megüresedett, és bár lehetett volna jól meggondolva, egyeztetés után kiválasztani a következő államfőt, ehelyett Orbán Viktor rövid idő alatt „rábökött a telefonjegyzékében” Sulyok Tamás nevére, ráadásul vele sem sikerült véget vetni a botránynak. Ez mindenképpen hitelvesztés, amit nem lehet már nagyon helyreigazítani – összegezte.

Kuncze Gábor azt mondta, nem a kolostorba választottak irgalmas szamaritánust, hanem köztársasági elnököt választott a parlament, akinek nagyon fontos szerepe van a közjogban, akkor is, ha azt szokták mondani, hogy szimbolikus. Ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy a taxisblokád idején Göncz Árpád egyetlen mondatával kizárta a hadsereg részvételének lehetőségét, valamint azt, amikor Sólyom László elítélte az őszödi beszédet és az erőszakos utcai megmozdulásokat is. A kegyelmi döntésekkel pedig a társadalom többségének igazságérzetével hozhat összhangba egy bírósági ítéletet a köztársasági elnök, de a legutóbbi Novák-féle kegyelmek ennek nem feleltek meg.

Úgy fogalmazott: miután utóbbi a „csalárd-barát” (családbarát) jelszóval járta a világot, biztosan nem a saját magától döntött a K. Endre-ügyben. Szerinte ha igaz, hogy Balog Zoltán püspök hatott Novák Katalinra, akkor se csak Novák és a kegyelmet elvileg nem támogató Varga Judit között volt vita, hanem a köztársasági elnök és a kormány között, a kormány pedig egyenlő Orbán Viktorral. Ezért kizártnak tartja, hogy a miniszterelnök nem tudott volna a konfliktusról, ráadásul Orbán korábban úgy utalt Balog püspökre, mint aki közvetít az Úristen és közötte. Ezért szerinte levonható a következtetés, hogy mi lehetett itt a háttérben. Vagy – jegyezte meg ironikusan – az is előfordulhat, hogy a gyenge miniszterelnök nem tudott arról, mi történik a kormányában.

 
Kuncze Gábor
Fotó: Klubrádió/L.Cs.
 

Az ellenzék részéről azt tartaná a legfontosabbnak, hogy felmutassa a hiteltelenné vált kormányzattal és átmenetileg valószínűleg szintén hiteltelenné vált köztársasági elnökkel szemben a saját hitelességét. Ennek az viszont nem felel meg, hogy gyorsan alkotmánymódosítást kezdeményeznek a közvetlen elnökválasztásról, mert az emberek nem ezt nehezményezték, hanem azt, hogy hova züllött 14 év alatt az ország, a gyermekvédelmi rendszertől a szociális hálón át az oktatásig és az egészségügyig. Erre kellett volna megoldási javaslatokat kínálniuk – tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy a kormány részéről most jön a nagyon erős visszavágó, mindenkit megvádolnak például azzal, hogy bűnöző, csalt, lopott, és így tovább, felgyorsul az ügyészség és a rendőrség is, ennek már látni nyomait. Az ellenzéknek ezzel szemben nem kikezdhető embereket kell kiállítania, hogy elmondják, milyen nagy a baj az országban, ami a jövőnket is érinti a többi között az oktatás vagy az akkugyárak révén. Az emberek nem érzik, hogy mekkora a baj, mert nem mondják el nekik világosan, egyértelműen. Meg kell mondaniuk, hogy mit tennének ahelyett, amit a kormány tesz, és bár tény, hogy nehéz eljuttatniuk az üzeneteiket a választókhoz, úgy nem is megy, ha az ellenzéki pártok percenként egymásnak rohannak, lehülyézik egymást vagy elmondják, hogy hányniuk kell egymástól – fogalmazott.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük...
2024. március 06., szerda 17:15
Műsorvezető: Bolgár György