„Klubrádió
Megbeszéljük...

Lakner: Morális és gazdasági válságban van az Orbán-kormány, az ellenzéknek ebből kellene politikát csinálnia

4/03/2024 19:25

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

A kegyelem-botrány és Sulyok Tamás apja kapcsán föltárul az a hatalmi hálózat, amely nem a morális és gazdasági problémák a megoldására koncentrál: "Én valami ilyesmiből csinálnék politikát" – mondta Lakner Zoltán politológus a Megbeszéljük című műsorban.

2024. március 04. Megbeszéljük-részlet (2024.03.04.) Lakner Zoltán
12:19
00:00

Alig telt el néhány hét, hogy kirobbant Novák Katalin kegyelmi-ügye, itt az újabb botrány. Kiderült, hogy a kedden hivatalba lépő új köztársasági elnök, Sulyok Tamás a kommunizmus üldözöttjeként igyekezett beállítani az apját, holott valójában Sulyok László egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt

Ha Sulyok Tamás semmit nem mond soha a családjáról nyilvánosan, akkor nem lenne ez az ügy, hiszen azt nem lehet felróni senkinek, hogy a szülei, nagyszülei mit tettek az életük során – mondta Lakner Zoltán politológus. Ugyanakkor egy felelős pozícióban lévő embernek fel lehet róni, hogy mit állít a saját családjáról, ráadásul Sulyok bár azt mondja, ő nem politikus, mégis egy politikai narratívába helyezte bele magát ezzel a családtörténettel – tette hozzá a Jelen főszerkesztője.

Lakner szerint a köztársasági elnök a nemzet egységét hivatott kifejezni, ezért az az elvárás vele szemben, hogy ne tegyen pártpolitikai megnyilvánulásokat.

2006 és 2010 között a Fidesz ellenzékből egy ciklust csinált végig a "morális válság" jelszóval – emlékeztetett a politológus. Ezt aztán összekötötte a gazdasági válsággal: azzal, hogy van egy hazug, csak magát mentő hatalom, amely eltagadja a valóságot minden szembejövő ügyben, és ez az okozója a megélhetési gondokhoz vezető gazdasági bajoknak is – foglalta össze Lakner. Szerinte ez egy sikeres projekt volt abból a szempontból, hogy 2010-ben kétharmados többséget szereztek. Ugyanakkor a megélhetési válság és a gazdasági problémák "sajnos elég régóta rendelkezésre állnak" – tette hozzá. Ehhez képest pedig most föltárul ezekben az ügyekben az a hatalmi hálózat, amely nem ezeknek a problémáknak a megoldására koncentrál: "Én valami ilyesmiből csinálnék politikát" – fogalmazott Lakner.

Ugyanakkor a Sulyok-ügyből egy távolabbi tanulságot is érdemes volna leszűrni a Jelen főszerkesztője szerint. Ha akár Sulyok Tamás, akár Bayer Zsolt őszintén beszélne a nyilvánosságban a családja történetéről, azzal sokat segítene túllendülni azokon a történelmi traumákon, amelyek nagymértékben okozói a jelenkori közéleti konfliktusoknak – mondta Lakner. "Minden egyes ilyen ügy lehetőség lenne arra, hogy szembenézzünk azzal, mi történt, és egyszer ezeket a súlyos terheket letehessük, és egy egészen másfajta hozzáállással élhetnénk a saját országunkban. Ez lenne a leginkább elvárható a nyilvánosságban szereplő, közfelelősséget viselő emberektől, akár köztársasági elnökök, akár befolyásos publicisták" – fogalmazott a politológus.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Lakner Zoltánnal
2023. március 4., hétfő 16:45
Riporter: Bolgár György