„Támogassa
Reggeli gyors

Somogyi: Orbán súlytalan emberrel javítana

23/02/2024 13:08

Tegnap este közleményt adott ki Sulyok Tamás, amelyben azt írja: az Alkotmánybíróság elnökeként ért a megtisztelő jelölés az államfői hivatal betöltésére, ahogyan jogászként, úgy köztársasági elnökként is elsősorban a jog alapvető értékeit szem előtt tartva tudom a köz javát szolgálni és a nemzet egységét kifejezni. A köztársasági elnökjelölést tisztelettel megköszönöm, a jelöltséget, elfogadom. Somogyi Zoltán politológus volt a Reggeli gyorsban.

2024. február 23. Reggeli gyors - részlet 24.02.23. Somogyi Zoltán
09:32
00:00

"Én azt láttam nemzeti egységnek, hogy tegnap mindenki rákeresett Sulyok Tamás nevére, egy tévés beszélgetésben egy politikát egyetemi szinten tanító ember mondta el, hogy neki is utána kellett néznie, hogy ki ő" -, mondta Somogyi Zoltán a Reggeli gyorsban. 

Az, hogy nagyon kevesen tudták azt, hogy kit is jelölt Orbán Viktor köztársasági elnöknek, sok szempontból nagyon árulkodó Somogyi szerint. "Árulkodó egyrészt azért, hogy eljutottunk odáig, hogy hosszú évekig az Alkotmánybíróságot vezető embernek a nevére rá kell keresnünk, ez azt mutatja, hogy hogyan üresedett ki az Alkotmánybíróság, mint intézmény, és egyáltalán az alkotmányos intézményeink hogyan üresedtek ki Orbán Viktor kormányzása alatt. Másrészt, jól mutatja azt is, amiről már természetesen korábban is voltak értékelések, elemzések, hogy a miniszterelnök nem kíván egy erős fideszes politikust jelölni köztársasági elnöki pozícióban, hanem inkább egy politikától távol tartott szereplőt. Majd meglátjuk, hogy mennyire lesz egy kemény köztársasági elnök, akár a hatalomnak a kontrollját felmutató köztársasági elnök, vagy olyan, akit nyilván szimbolikus értelemben veszünk elő, vagy mennyire fog belesimulni a rendszerbe. Egyelőre nyilván itt meg kell adni mindenkinek azt az első száz napot, ami után értékeljük ezt az eseményt."

A politika nem érdekli, de ahol tud, segít a Fidesznek, állapította meg Sarkadi Zsolt, a Telex újságírója, aki alaposan foglakozott ezzel a kérdéssel, és a ma reggeli nagy cikkéből kiderül, hogy Sulyok Tamás volt az előadó, alkotmánybíró akkor is, amikor az Alkotmánybíróság 2019-ben megállapította, hogy teljesen rendben van a hajléktalanság kriminalizálása, azaz, hogy az életvitelszerűen közterületen tartózkodás szabálysértésnek minősül, és a Lex CEU-ügyben is leginkább a kormány álláspontját támogatta.

"Tudjuk, hogy mi az a konstrukció, amiben a miniszterelnök gondolkodhatott, amikor köztársasági elnökjelöltet keresett - mondta Somogyi. - Ne legyen politikailag erős, legyen engedékeny a kormányzat felé, ne okozzon komoly konfliktusokat, és mégis személyében mutassa ki, hogy az, amibe most belebukott Novák Katalin, ebben ő jogilag nagyon szigorú lesz, és nem fog engedni, és ennek a karakternek megfelel Sulyok." Egyelőre ő egy súlytalan szereplő Somogyi szerint, megteheti, hogy a köztársasági elnöki intézmény felemeli valami magasabb szintre, de az is lehet, hogy pont ugyanúgy fog maradni. 

"Egyelőre egy fókuszvesztett ellenzéket láttam ma - mondta a politológus arra a kérdésre, hogy az izgalmas három-négy hét után az ellenzék tud-e erőt meríteni, vagy bármit kovácsolni az elmúlt egy hónapban történtekből. - Nagyon rossz dramaturgiai érzékkel, nagyon rosszkor léptek. Például, amikor azon volt a fókusz, és a legfontosabb kérdés, és tulajdonképpen Orbán Viktort sok-sok éve így nem gyengítette meg semmi, hogy tulajdonképpen ki is áll a hátterében a kegyelmi döntésnek, akkor az ellenzéki pártok elkezdtek arról beszélni, hogy kinek hogy hívják a saját köztársasági elnökjelöltjét. Most meg azon megy a beszélgetés, hogy legyen egy közvetlen köztársasági elnökválasztás, ami még akár jó is lenne, ha egy politikai kampányba illeszkedne bele. Ha ilyen lenne, akkor abba mondjuk, a közvetlen köztársasági elnökjelölés követelése nagyon is beleilleszkedne, de így, önálló ágon, hogy semmi közös akció, közös munka, közös, a politikai helyzetre, az aktuális politikai helyzetre való közös reagálás nincs, így viszont mindez nevetséges és fókuszvesztett."

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. 

Reggeli gyors/interjú Somogyi Zoltánnal
2024.02.23., péntek 8:10
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert