„Támogassa
A lényeg

A kegyelmi botránnyal kezdte parlamenti felszólalását Orbán Viktor, de bocsánatot most sem kért

26/02/2024 14:08

| Szerző: Klubrádió

A momentumos Bedő Dávid azt mondta, a miniszterelnök belökte a busza alá Novák Katalint és Varga Juditot. Ülve maradtak a parlamentben a Fidesz-KDNP és a Mi hazánk képviselő, amikor Alekszej Navalnijról emlékeztek meg.

Maratoni ülésnappal nyitják meg a parlament tavaszi szezonját. Elsőként Orbán Viktor szólalt fel napirend előtt. A napirend előtti felszólalások után az Országgyűlés elfogadja Novák Katalin lemondó nyilatkozatát, döntenek Svédország NATO-csatlakozásáról és Gurmai Zita mentelmi jogáról, majd várhatóan 16:40-től megválasztják az új köztársasági elnököt, Sulyok Tamást.

Orbán Viktor beszédét a kegyelmi botránnyal kezdte. Most is megismételte, hogy Novák Katalin lemondása helyes döntés volt. Azt is mondta, pedofil ügyben elítélt bűnözőt ne lehessen szabadon engedni. Arra kérte a képviselőket, hogy kezdjenek hozzá a jogszabályok áttekintéséhez. A bíróságokat pedig arra kérte, hogy a folyamatban lévő ügyekben erre tekintettel hozzák meg a döntéseket.

Orbán Viktor szerint Magyarország erős és stabil ország, egy államfőválasztást úgy kell megoldani, hogy még átmeneti zavar se keletkezzen.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Budapest, 2024. február 26. Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án. Mögötte Kövér László házelnök.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

Orbán felszólalása után a párbeszédes Tordai Bence azt kérte, az Országgyűlés egy perc néma csenddel emlékezzen meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki haláláról, de sem a Fidesz-KDNP képviselői, sem a Mi Hazánk képviselői nem álltak fel.

A momentumos Bedő Dávid felszólalásában azt mondta, a miniszterelnök mindenről beszélt, csak a lényegről nem: nem adtak még magyarázatot arra, miért kapott kegyelmet K. Endre. "Maga azt gondolta, hogy el van intézve annyival az ügy, hogy belökte a busz alá Novák Katalint és Varga Juditot? – tette fel a kérdést, majd úgy folytatta, "nekik kell buknia azért, hogy Ön ne bukjon meg? Ön tényleg azt állítja, hogy nem tudott semmiről? Ez az, amit senki nem hisz el." Bedő szerint a "bocsánat" szó nem hangzott még el Orbán szájából, a gyerekvédelem pedig csak üres frázis a kormánypártoknál.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Az Országgyűlés plenáris ülése
 
 Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője reagál Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

Ungár Péter felszólalásában köszönetet mondott a fidesz szavazóinak, akik megbuktatták Novák Katalint és Varga Juditot. Az LMP társelnöke, frakcióvezetője közölte, a gyermekvédelmi rendszer a csőd szélén áll szerinte, az intézmények nem találnak új dolgozókat az alacsony bér miatt. Ungár szerint csak akkor lehet komolyan venni az új gyermekvédelmi törvénycsomagot, ha érdemi béremelés szerepel benne.

Trócsányi László volt igazságügyi minisztert, a Fidesz 2019-es EP-listájának a vezetőjét jelöli a Fidesz az Alkotmánybíróság új elnökének. A politikus jelenleg a Magyar Jogász Egylet elnöke – közölte Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője. Sulyok Tamás alkotmánybírósági elnök államfőnek való jelölésével megválasztott vezető nélkül maradt az Alkotmánybíróság. Az új elnök megválasztásáig a 76 éves Salamon László, a testület korelnöke gyakorolja az elnöki hatásköröket.

Rogán Antal törvénymódosító javaslatot nyújtott be, mely szerint a nemzetbiztonsági főtanácsadót – aki eddig az ő államtitkára volt – most felemelik a miniszterelnök és a miniszterek szintjére. Ezzel együtt a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója diplomata útlevelet is kaphat. Nemzetbiztonsági főtanácsadónak Kovács József államtitkárt nevezik meg.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Toroczkai László, a Mi Hazánk frakcióvezetője reagál Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

Toroczkai László arról beszélt a felszólalásában, hogy az Orbán-kormány ugyanolyan képmutató, mint a 2010 előtti balliberális kormányok voltak, ugyanúgy mást csinálnak, mint amit mondanak. A Mi Hazánk Mozgalom frakcióvezetője szerint több mint háromszor annyi pénzzel támogatta a globális nagyvállalatokat a Fidesz-KDNP, mint 2010 előtti balliberális kormány. 

Tóth Bertalan az MSZP-től arról beszélt, Orbán és a kormánya gazdasági válságba sodorta Magyarországot: csökkent a foglalkoztatottság, nőtt a munkanélküliség, visszaesett a fogyasztás, az egészségügy pedig romokban. "Aztán itt van a bizalmi válság, amit nemzetközi porondon sikerült elérnie, szégyenkezünk is Önök miatt", mellette pedig az elmúlt hetekben "morális válságba is sodorták Magyarországot". Mindezek miatt Tóth szerint nem méltó a kormány arra, hogy Magyarországot képviseljék.

Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Az Országgyűlés plenáris ülése
 
Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője reagál Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén 2024. február 26-án.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
 

Gyurcsány Ferenc a DK elnöke úgy kezdte beszédét, itt ül velünk szemben Magyarország első pedofil miniszterelnöke, mert "tudta, mert mégis csendben maradt". És "akire emberként undorodva néznek, annak vége". Majd arról beszélt, hogy a kormánypártok "közszemlére teszik hitüket, mint sarki lányok a testüket", de "Önök hallottak bűnbánatot? Én nem". Gyurcsány szerint a kormány nem kért bocsánatot az áldozatoktól, ahogy azért sem, mert "egy olyan rendszert építettek, amiben Istenre való hivatkozás a bűn leplezését jelenti". 

Orbán Viktor reagálhatott a felszólalásokra. A miniszterelnök megköszönte a kormánypárti képviselőknek, hogy "hogy Navalnij-ügyben megőrizték a hidegvérüket. Sovinisztáknak nem jár tisztelet. És aki patkányoknak nevezte a grúzokat a grúz-orosz háborúban, annak a tiszteletére nem állunk fel. Egyébként pedig nyugodjon békében".

Orbán Viktor arról is beszélt, a bicskei gyerekotthon pedofil igazgatójával, V. Jánossal szemben már 2011-ben megindították az első rendőrségi eljárást, aminek nem lett sikere, de ebbe "mi nem törődtünk bele", és elindult a második eljárás is.