„Klubrádió
A lényeg

Meghalt a börtönben Alekszej Navalnij, orosz ellenzéki politikus

16/02/2024 13:01

| Szerző: Klubrádió

Az orosz ellenzéki politikust fogva tartó börtön közleménye szerint egy vérrög okozhatott problémát.

47 évesen meghalt Alekszej Navalnij, orosz ellenzéki politikus, aki évek óta börtönbüntetését töltötte az országban. Az intézmény beszámolója alapján egy séta után rosszul lett, és szinte azonnal elvesztette az eszméletét. Ezután minden orvosi segítséget megkapott, de nem nem sikerült megmenteni az életét.

A hivatalos közlés alapján egy vérrög okozhatott problémát. Alekszej Navalnijt korábban megmérgezte az orosz titkosszolgálat, nyugaton Németországban kapott gyógykezelést, majd hazatért, de számos ügyben eljárás indult ellene, és 12 + 19 év börtönre ítélték. 

A jogi végzettségű, Alekszej Navalnij az orosz parlamenten kívüli ellenzék legismertebb képviselője volt. A 2011-2012-es oroszországi hatalom ellenes megmozdulások egyik fő szervezője volt, a 2013-as moszkvai polgármester-választáson pedig meglepetésre a második helyen futott be.

Az elmúlt években több országos korrupcióellenes tüntetést kezdeményezett. Több nem engedélyezett megmozdulás miatt elzárásra ítélték. A 2018-as elnökválasztáson Navalnij megpróbálta Vlagyimir Putyin kihívójaként pozícionálni magát, ám a Központi Választási Bizottság – a függőben lévő büntetéseire hivatkozva – elutasította jelöltkénti bejegyzését. 

Navalnij júliusban a bíróság által kirótt súlyos bírság terhe miatt feloszlatni volt kénytelen az általa alapított Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványt. Az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította, hogy Navalnijt 2012-ben és 2014-ben politikai indítékkal tartóztatták le Oroszországban, amivel megsértették emberi jogait.

2021 januárjában jelent meg a Putyin palotáját, múltját és korrupciós ügyeit bemutató, mára már százmilliós nézettséggel bíró Navalnij-videó, aminek megjelenése után Oroszországban számos helyen voltak tüntetések, több ezres letartóztatásokat maguk után vonva. Navalnij aktivistái körében iroda- és házkutatásokat tartott az orosz rendőrség, hogy bizonyítsák a tüntetésekre való felbujtást, és ezzel jogi alapot adjanak a letartóztatásokra a járvány alatti korlátozások megszegése miatt. 

Putyin palotája című dokumentumfilmet az alábbi linkre kattintva tekinthetik meg angol hangalámondással és felirattal.