„Klubrádió
Reggeli gyors

A kegyelmi ügy behorpasztotta, de nem rongálta súlyosan Orbán hatalmát

16/02/2024 09:30

| Szerző: Kárpáti János/Klubrádió

A kegyelmi ügy kapcsán két további kulcsfigura került támadások kereszttüzébe: Orbán kommunikációs főnöke, a titkosszolgálatot is felügyelő Rogán Antal, valamint Balog Zoltán református püspök, a miniszterelnök személyes tanácsadója –  írja a BBC.

2024. február 16. Reggeli gyors - részlet 24.02.16. Kárpáti János lapszemléje
06:01
00:00

A Novák Katalin és Varga Judit lemondásához vezető ügy az eddigi legmélyebb válságot jelenti a hatalomba 2010-ben visszakerült Orbán Viktor számára. A két nő távozását ugyanis növekvő tiltakozások és arról szóló állítások lavinája követte, hogy miként irányítja az országot a miniszterelnök – értékelte a magyarországi helyzetet Nick Thorpe, a BBC budapesti tudósítója. Novákról azt írta, hogy befogadóbb, kevésbé agresszív volt a stílusa, mint a kormányfőé, a kemény hangot használó Vargának ugyanakkor csatába kellett volna vezetnie a Fideszt az úgynevezett „brüsszeli bürokraták” ellen a júniusi európai parlamenti választások kampányában. Cikkének írásakor a brit közmédia-tudósító úgy fogalmazott, hogy két további kulcsfigura került támadások kereszttüzébe: Orbán kommunikációs főnöke, a titkosszolgálatot is felügyelő Rogán Antal, valamint Balog Zoltán református püspök, a miniszterelnök személyes tanácsadója.

Nick Thorpe ezután kitért Magyar Péternek, Varga Judit volt férjének a megnyilatkozásaira, arra, hogy a hatalom által hangoztatott elveket most már cukormáznak látja, továbbá a Partizánnak adott nyilatkozatára, a Rogánhoz és Tiborcz Istvánhoz – Orbán vejéhez – intézett szemrehányásokra. Idézte a különböző reagálásokat, majd megjegyezte, hogy maga a miniszterelnök mély hallgatásba burkolózott. A BBC értékelése szerint az eddig történtek ugyan behorpasztották, de súlyosan nem rongálták meg Orbán Viktor hatalmát.

Átvették kinevezési okmányukat az új kormány miniszterei
 
 Orbán Viktor és Novák Katalin Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
 

Kína miatt blokkolja a magyar kormány az orosz szankciókat

Magyarország ismét blokkolja az Oroszország ellen tervezett legújabb szankciókat – írja a londoni Financial Times. Ezúttal azonban – olvasható a beszámolóban – nem azért, mert Budapest ellenzi a Moszkvát sújtó csomagot, hanem Kína miatt. Ez a sorrendben immár 13. szankciós csomag ugyanis közel kétszáz olyan személyt, illetve entitást vesz célba, akik, illetve amelyek támogatják Oroszország háborús erőfeszítéseit. Vannak köztük oroszok, kínaiak, illetve más országbeliek. A magyarok a nagyköveti szintű egyeztetésen most egyedüliként nemet mondtak, mégpedig kínai vállalatok miatt – tájékoztatta a Financial Times-t egy tisztségviselő. A lap szerint konkrétan három kínai – és egyébként egy indiai - vállalat szankcionálásáról van szó. A jövő héten valószínűleg miniszteri szinten folytatják az alkudozást. A kitűzött cél az, hogy még az Ukrajna elleni orosz invázió második évfordulója – vagyis február 24. – előtt megállapodásra jussanak.

Németország fejleszti lőporgyártását

Olaf Scholz német kancellár – még hétfőn – látogatást tett az egyébként Magyarországon is kimondottan aktív Rheinmetall német hadiipari nagyvállalat düsseldorfi székhelyén. Ott – mint arról a Handelsblatt, a német üzleti élet vezető napilapja beszámol – Armin Papperger cégvezető azt közölte, hogy jelentős fejlesztéseket hajtanak végre, ezzel kívánnak eleget tenni a megnövekedett ukrán támogatási igényeknek. A lőporgyártást az eddiginek két-háromszorosára akarják növelni, és 2025-ben évi 700 ezer tüzérségi lőszer előállítására kívánják bővíteni a termelési kapacitásukat. A fejlesztések a spanyolországi és a magyarországi telepek mellett az alsó-szászországi Unterlüss településre összpontosulnak.

40 milliárd eurós lehet a Bundeswehr munícióigénye

A Rheinmetall székhelye, Düsseldorf egyben Észak-Rajna-Vesztfália tartomány fővárosa. A tartomány vezető napilapja, a Westdeutsche Allgemeine Zeitung – a WAZ – nem tartozik ugyan a német média véleményvezérei közé, de ez az a – mondhatni helyi – lap, amely a legtöbb német háztartásba eljut. Ebben az újságban most igen terjedelmes beszámoló foglalkozik – részben a dpa hírügynökség adatainak felhasználásával – azzal, hogy milyen óriási üzletet jelentenek a Rheinmetall számára a növekvő hadiipari megrendelések. A várható profit reményében a cég 300 millió eurót áldoz arra, hogy kiépítse az unterlüssi telephelyet, ahol ötszáz új munkahelyet teremtenek. És korántsem csak Ukrajnáról van szó, amely kétségkívül lassan kifogy a lőszerből az Oroszország elleni honvédő háborúban. A német hadsereg lőszerkészletei szintén elégtelenek, a Rheinmetall becslése szerint mintegy 40 milliárd eurós lehet a Bundeswehr munícióigénye.

Babis egyre kritikusabb az EU-val szemben

Végül felhívom a figyelmet az EurActiv című brüsszeli portál cikkére, amely arról szól, hogy az Európai Parlament liberális, centrista irányzatú pártcsaládja, az Újítsuk meg Európát – Renew Europe – elnevezésű frakció komoly dilemmával szembesül: egyik tagpártja, az Andrej Babis volt cseh miniszterelnök vezette ANO mind konzervatívabb arculatot ölt, vagyis kezd testidegenné válni a pártcsaládon belül, miközben viszont értékes mandátumokat hozhat a júniusi EP-választáson.

Babis, Csehország leggazdagabb embere 2017-től 2021-ig volt kormányfő, de azóta egyre EU-kritikusabb hangokat hallat. Az ellene Csehországban folyt korrupciós vizsgálat elmarasztalás nélkül lezárult, de Franciaországban adóelkerülés és pénzmosás gyanújával még vizsgálódnak Babis ellen. Pártja 6-7 EP-mandátumra számíthat a júniusi választáson, ami fontos lehet a most 101 EP-mandátummal rendelkező, és ezzel a harmadik legnagyobb frakciót adó centrista-liberális pártcsaládnak, hiszen a közvélemény-kutatások szerint feljövőben vannak mind a konzervatívok, mind az a radikális jobboldal, amely úgymond az identitás hangsúlyozását állítja retorikájának középpontjába.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors
2024.02.16., péntek 6:00
Riporter: Kárpáti János