„Támogassa
A lényeg

Gyurcsány szerint Orbán az első magyar pedofilbarát miniszterelnökként vonul be a történelembe

24/02/2024 22:29

| Szerző: Klubrádió

A DK elnöke évértékelőjén azt mondta a kegyelmi botrányról: a miniszterelnök a becstelenség elsőszámú vezetője, ezért végleg elvesztette jogát arra, hogy az ország vezetőjének tekintsék.

"Helyes, ha egy ország az összetett nemzetközi helyzetben lavírozni próbál a nagyhatalmak között. Ez érthető. A lavírozás viszont nem lehet árulás" – mondta Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke szombati évértékelőjén. Gyurcsány szerint a magyar kormány nem lavírozik, hanem elárulja Szent István óta a teljes magyar történelmet, és Magyarország legközvetlenebb érdekeit. Vagyis szerinte Orbán Viktor nem fifikás, hanem árulója a magyar érdekeknek.

A DK elnöke szerint kétféle világkép csap össze most, az egyik keresztény Magyarországot szeretne, ez lenne a Fidesz, a másik pedig polgári Magyarországot, ami szerinte az ellenzék ajánlata. Szerinte nem lehet keresztény Magyarországról beszélni, mert ha az ország mindenkié, akkor nem sajátíthatja ki egyetlen csoport hite. Arról is beszélt, hogy a magyar kormány politikája nem keresztény, hanem keresztényietlen, de klerikális politika, mert nincs meg benne a kereszténység alázata, hiszen azt gondolják, hogy a hatalmasok mindent megtehetnek, "bele lehet nyúlni a gyengék fehérneműjébe", lehet nem kezet nyújtani a háborúból menekülőknek, lehet harácsolni, az országnak járó jusst magánvagyonná tenni – sorolta.

Elmondta, a Fidesz hatalmi berendezkedését alkotmányellenesnek tartja, mert az kizárólag a hatalom megszerzésére és megtartására irányul. Közölte, a DK a leendő köztársasági elnököt, Sulyok Tamást nem köztársasági elnökként, hanem Orbán Viktor beosztottjaként fogja kezelni, hiszen nemcsak elfogadja ezt a hatalmi rendszert, de az Alkotmánybíróság elnökeként aktívan segített is a fenntartásában. A nép már csak azért sem akarhatja őt a jelöltjének, mert a legszűkebb eliten túl tegnapig azt sem tudta senki, hogy van ilyen nevű ember – fogalmazott a volt miniszterelnök, vélhetően arra utalva, hogy pártja közvetlen elnökválasztást szeretne.

A kegyelmi ügyről élesen fogalmazott, szerinte "Orbán pedofilhálózatának" becstelensége mocskossá tette az orbáni rendszer egészét, és felsorolta, mennyien voltak érintettek a botrányban. Úgy látja, a miniszterelnök a becstelenség elsőszámú vezetője, ezért végleg elvesztette jogát arra, hogy az ország vezetőjének tekintsék. "Egyszemélyi hatalommal egyszemélyi felelősség jár. Aki ura a sikernek, az felelőse a bukásnak is" – mondta Gyurcsány. "Orbán Viktor az első magyar pedofilbarát miniszterelnökként vonul be a történelembe" – tette hozzá.

Bár a 2010 előtti kormány is követett el hibákat, ez nem lehet indok szerinte arra, hogy a többi párt ne működjön együtt a DK-val a bűnös kormány leváltásáért. Aki egyszerre akarja leváltani a kormányt és az ellenzéket, a jelenlegi hatalom fennmaradását segíti, üzente a Momentumnak.