„Támogassa
Reggeli gyors

Lakner: A kegyelmi botrány nem múlik el nyomtalanul

19/02/2024 11:30

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Semmilyen erkölcsi problémára nem született válasz, és arra sem, hogy máskor egyáltalán ne forduljanak elő gyermekbántalmazások a különböző intézményekben – mondta Lakner Zoltán Orbán évértékelőjét és annak a kegyelmi botrányról szóló részét elemezve. A Jelen főszerkesztője szerint az ügy még sokáig megmarad a köztudatban.

2024. február 19. Reggeli gyors - részlet 24.02.19. Lakner Zoltán
09:57
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, Orbán Viktor évértékelője elején kénytelen volt a Novák Katalin és Varga Judit lemondását magával hozó kegyelmi botránnyal foglalkozni. Azt állította, hogy "jó emberek is hoznak rossz döntéseket", és bár helyesnek tartja lemondásukat, nagy veszteségnek tartja. Az ellenzéki pártok rögtön megfogalmazták, hogy a miniszterelnök adós maradt a megfelelő magyarázattal.

"Az volt a benyomásom, hogy hetek óta dolgoztak a miniszterelnöki stábban azon, hogy mi hangozzon el, és írtak hozzá egy 15 perces bevezetőt, ami az új helyzetre vonatkozott" – mondta a Reggeli gyors hétfi adásában Lakner Zoltán politológus. A Jelen főszerkesztője sem számított arra, hogy "odaáll Orbán Viktor és megtépi a ruháját", minden felelősséget magára vállalva. "Arról beszélt, hogy vannak hibásak, ő természetesen nem tartozik közéjük, és most nagy szigor jön" – foglalta össze.

Megjegyezte, egy botrány által sújtott kormány vezetőjétől nem meglepő, ha megpróbálja lezárni az ügyet. Hangsúlyozta, hogy az ügy továbbra is a köztudatban marad-e, független a miniszterelnök személyétől és akaratától, a közélet más szereplőin múlik, meddig "pörgetik" a témát, és van-e benne annyi, hogy még sokáig meghatározza a közhangulatot. "Semmilyen erkölcsi problémára nem született válasz, és arra sem, hogy máskor egyáltalán ne forduljanak elő gyermekbántalmazások a különböző intézményekben."

A pénteki tüntetéssel kapcsolatban elmondta, innovatív, egyszersmind felemelő megmozdulásnak tartja, hogy influenszerek is hangot adnak nemtetszésüknek, kérdés, lesz-e folytatása, fenn tudják-e tartani a közel azonos mértékű érdeklődést.

Bárhogy is lesz, abban Lakner egészen biztos, hogy az ügy "nem múlik el nyomtalanul". A Szájer-ügybe nem bukott ugyan bele senki, de az egy olyan eset volt, amely azóta is köztudatban maradt. Számokat ugyan Lakner sem tud, de szerinte a kegyelmi botrány mindenképp rontott valamelyest a Fidesz támogatottságán, és ez semmiképp sem hat kedvezően a most kezdődő önkormányzati és EP-választási kampányra.

Lakner arra számít, hogy nem a gyerekvédelmet fogják világszínvonalúvá tenni, hanem társadalmi csoportok és konkrét személyek megbélyegzéséről szól majd a kampány, olyanokról, akik nem követtek el semmit.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Lakner Zoltánnal
2024.02.19., hétfő 8:13
Riporter: Szénási Sándor