„Klubrádió
Reggeli gyors

Kocsi Ilona: A pedofíl-ügy jobban érinti az embereket, mint a korrupció

16/02/2024 11:31

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

A pedofil-ügy azért érinthette meg ennyire a közvéleményt, mert emberekről szól, jobban át tudják érezni, mint egy, akár milliárdos összegű korrupciós ügyet – véli Kocsi Ilona, a MÚOSZ elnöke. Szerinte, ha Orbán a köztársasági elnök lemondását követően kiállt volna az újságírók elé, akkor egészen biztos, hogy nem lenne ilyen nagy az érdeklődés az évértékelő iránt, amelyről lényegében a teljes független sajtót kizárták.

2024. május 02.
00:00
00:00

Azt már most tudni lehet, hogy Orbán Viktor a független sajtó kizárása mellett tervez évet értékelni. Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, nem engedik be a Telexet Orbán Viktor szokásos évértékelő beszédére, a szervező Polgári Magyarországért Alapítvány szerint a média csak korlátozott létszámban tud részt venni az eseményen, ezért a Telex regisztrációját nem tudják elfogadni, ami szerint az ATV, az RTL, a 24, a Blikk és a Szabad Európa is ezt a választ kapta, de többek között az AP, az AFP, a Reuters, és a Bloomberg regisztrációját is elutasították.

"A köztársasági elnök lemondását követően érdekes lehet, hogyan kommentálja a miniszterelnök" – mondta a Reggeli gyors pénteki adásában Kocsi Ilona, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke. Hozzátette, az, hogy arra hivatkozva utasították el a különböző portálok részvételi kérelmét, hogy kevés a hely, arra enged következtetni, hogy más, meg nem nevezett sajtó munkatársai jelen lehetnek. "Válogatott csapatot fognak beengedni, akik biztosan nem fognak kérdezni, de legalábbis nem fognak kellemetlen kérdéseket feltenni" – mondta.

Kocsi szerint, ha Orbán a köztársasági elnök lemondását követően kiállt volna az újságírók elé, akkor egészen biztos, hogy nem lenne ilyen nagy az érdeklődés az évértékelő iránt.

Orbán Viktor évértékelője
 
 Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszédét tartja a Várkert Bazárban 2023. február 18-án. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
 

A műsor további részében a pénteki Kormányinfó, és az ugyanaznap tervezett esti tüntetés vonatkozásában vázolta fel véleményét. Összességében úgy látja, hogy "a sajtó hiteltelenítése a kormány érdekében áll", elvégre a hiteles tájékoztatás ellehetetlenítése segíthet a nagyobb botrányok elsimításában.

Azt is megjegyezte, hogy a– pedofil-ügy azért érinthette meg ennyire a közvéleményt, mert emberekről szól, jobban át tudják érezni, mint egy, akár milliárdos – a többség számára elképzelhetetlen – összegű korrupciós ügyet.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/interjú Kocsi Ilonával
2024.02.16., péntek 7:42
Riporter: Pálinkás Szüts Róbert