„Klubrádió
Reggeli gyors

Forbidden Colours-ügyvezető: A Fidesz jelenti az igazi veszélyt a gyerekekre

15/02/2024 09:09

| Szerző: Csernyánszky Judit/Klubrádió

A nemzetközi sajtóban a kegyelmi botrányban megszólalók sorra vetik fel: csupán máz az orbáni hatalom család- és kereszténypolitikája. Stagnál a magyar gazdaság – a Nasdaq is beszámolt a rossz negyedik negyedéves adatról. Szijjártó Péter a Harvardon járt, hogy Európa pozíciójáról beszéljen, az egyetem nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó intézetének elemzése szerint Magyarország oroszbarátságát azzal lehetne tompítani, ha jobban bevonnák a NATO katonai műveleteibe. Lapszemle.

2024. február 15. Nemzetközi lapszemle/ Csernyánszky Judit 2024.02.15.
05:54
00:00
Mi lesz akkor most az orbáni keresztény családpolitikával? - teszi fel a kérdést Alexander Faludy a Balkan Insighton megjelent írásában. Hiszen Novák Katalin a Fidesz arcaként Magyarországot úgy képviselte, mintha az a keresztény családi értékek bástyája lenne. Faludy György unokája megjegyzi, a lemondó köztársasági elnök búcsúbeszédében igyekezett tompítani a történtek miatt rázúdult haragot. Novák jellemzésekor pedig kiemeli, ahogy a beszédében, úgy az életében is mindig összeforrt a család és a vallás. Elnökké választása után is elégedett volt Orbán az általa képviselt keresztény családpolitikával, ezért sem nevezett ki senkit a helyére, korábbi miniszteri pozíciójába. Remy Bonny, a Forbidden Colours nemzetközi LMBT érdekvédő szervezet ügyvezetője szerint az, hogy mennyire képmutató a Fidesz család- és kereszténypolitikája - most tényleg egyértelművé vált. Ahogy az is, hogy ők jelentik az igazi veszélyt a gyerekekre. Az orbáni moralitás tulajdonképpen amolyan fügefalevél, amely takarni hivatott az autokrata rendszerét – ezt már Neil Datta-tól idézte a lap, aki a Szexuális és Reprodukciós Jogok Európai Parlamenti Fórumának (EPF) alapítója. A mostani botrány után feltehetően csorbát szenved ez a fajta igehirdetés a külföldi szövetségesek szemében is, ugyanakkor Faludy úgy látja, hogy az ultrakonzervatívok táborának aligha van a szó jó értelmében vett erkölcsi értékrendje, ott fel sem fog tűnni, mi is zajlik valójában Magyarországon.

A IV. Budapesti Demográfiai Csúcs nyitó sajtótájékoztatój
 
 Novák Katalin akkori családokért felelős tárca nélküli miniszter a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs nyitó sajtótájékoztatóján a Várkert Bazárban 2021. szeptember 22-én.
 
Fotó: MTI/Soós Lajos
 

Még a tőzsdére szakosodott Nasdaq lapjában is foglalkoznak a magyar pedofil-botránnyal, a nyitóképen Orbánt szerepeltetve. Merthogy a Novák-eset túlmutat önmagán, és töbszörösen megkérdőjelezi Orbánék családról és kereszténységről vallott nézeteit, értékképviseletét. A Reuters alapján megjelent írás is arra jut, hogy a lemondásokkal korántsem zárult le a történet, Orbán kormányzásának legkritikusabb időszakához ért. Ugyan a 2026-os választásokig még kiheverheti a botrányt, de az uniós választási szereplésre rossz hatással lehet. A GLOBSEC elemzője, Roger Hilton szerint csak máz volt ez a meghirdetett ideológia, s most lelepleződött az, amit takargattak. Orbán jó ideje hallgat, ami még érdekessebbé teszi, mit fog mondani szombaton az évértékelőjében. A Political Capital úgy véli, itt még messze nincs vége a történetnek, amit ráadásul az elnökválasztási procedúra továbbra is életben tart.

A Nasdaq egy másik cikkben a legfrissebb, 2023 negyedik negyedévére vonatkozó adatokat is ismerteti. Az inflációs mutató lassan javul, Románia is megelőzte Magyarországot a gazdasági növekedésben, Szlovákia is látványos eredményeket produkált. A magyar gazdaság negyedéves és éves szinten is stagnált a negyedik negyedévben, vagyis jóval az elemzők 0,9 százalékos bővülésre vonatkozó előrejelzése alatt teljesített, mivel az ipar, az építőipar és egyes piaci szolgáltatások visszaesése ellensúlyozta a mezőgazdaság és az egészségügyi szolgáltatások növekedését.

A kegyelmi botránnyal összefüggésben a France24 azt idézi a Political Capital jelentését, miszerint 2010 óta "egyetlen politikai botránynak sem volt ilyen gyors és súlyos politikai hatása" Magyarországon. A cikkben említik Magyar Pétert is, bennfentesként hivatkozva rá, aki Varga Judit korábbi igazságügyminiszter volt férjeként kikelt az orbáni rendszer ellen. S bekerült a nemzetközi hírfolyamba mondása is: az igazi felelősök a nők szoknyája mögé bújnak.

A Saudi Gazette is említi Magyart, itt már a kormányzati korrupció és urambátyám működési rendszerére vonatkozó állításait is ismertetik, sőt hozzáteszik, hogy az exférj minden nap előáll valami újabb leleplezéssel. Egyik nap az orbáni családi vállalkozásokkal és az ugyancsak megszaporodott vagyonukkal, gazdagságukkal foglalkozik, másik nap Rogán Antalt veszi elő. Az ellenzék is teszi a dolgát, a történtek kivizsgálását követeli és közvetlen elnökválasztást. A kormány és a kormánypárti média pedig dühöng – írja lap, majd idézik a miniszterelnök szóvívőjét, Havasi Bertalant, akit Magyarról kérdezett a sajtó: "Nem reagálunk a reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozásaira".

Szijjártó Péter a Harvard egyetemen járt, ahol részt vett egy, "Európa pozíciója egy többhatalmi és polarizált világban" címmel meghirdetett beszélgetésen. Ezután az egyetem nemzetközi kapcsolatokat kutató intézete a Belfer Center közölt egy, az elhangzottakra reagáló cikket. Magyarország – annak ellenére, hogy Oroszország szövetségeseként viselkedik – nem zárható ki a NATO-ból, erre nincs is mechanizmusa a katonai szövetségi rendszernek, ráadásul egy kiszorítási kisérlet csökkentheti a haderő készenlétét és megakaszthatja a műveleteket egy kritikus helyzetben – írják. Sőt, az elemzés éppen arra jut, hogy Amerikának úgy kellene tompítania Orbán oroszbarátságát, hogy Magyarországot szorosabban integrálja a katonai műveletekbe.

A lapszemlét a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.