„Klubrádió
Esti gyors

Perintfalvi: K. Endre presbiterré választásának nyomai eltűntek

3/03/2024 20:10

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az írott nyomokat, amelyek Kónya presbiterré választásáról, majd lemondásáról szólnak, mintha eltüntették volna, "mintha ez meg sem történt volna" – véli Perintfalvi Rita. Ebben a teológus azt látja, hogy így próbálják a szálakat elvarrni, és azokat a személyeket, akiket felelősségre lehetne-kellene vonni még az ügyben, ne lehessen elszámoltatni.

2024. március 01. Esti gyors - részlet 2024.02.29. Perintfalvi Rita
08:19
00:00

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, szabadulása után 2023. végén a bicskei református gyülekezet presbiterévé választották K. Endrét.

"Bár két egyházról van szó, közösek az alapok, közösek azok a bibliai szövegek, amelyek alapjául szolgálnak annak, hogy kit lehet presbiterré választani" – mondta az Esti gyors csütörtöki adásában Perintfalvi Rita katolikus teológus. A közíró hozzátette, a presbiter tisztsége a reformáció újítása, amellyel sokkal inkább demokratikussá akarták tenni a református egyházat. Minden egyes egyházvezetői szinten, gyülekezetben, egyházkerületben, egyházmegyében a lelkész mellett olyan világi vezetőt is választanak, aki nem felszentelt személy, ez a presbiter, aki a lelkésszel együtt viszi a rábízott terület ügyeit.

"Két bibliai rész van, amiből szoktak idézni a Timóteusnak írt első levél, és a Titusznak írt levél, ahol felsorolják, hogy ezeknek a személyeknek feddhetetlennek, józannak, megfontoltnak, mértéktartónak, igaznak, tisztességesnek, fegyelmezettnek, erőszaktól mentesnek kell lenniük, és legyen jó hírük a kívülállók körében is, nehogy megszólják. Itt pont egy olyan személyt választottak, akinek szerintem semmiféle jó híre nincs a kívülállók körében – foglalta össze Perintfalvi.

Kónya Endre megválasztása előtt az egyik jelölt rákérdezett, hogy igaz-e a szóbeszéd arról hogy elítélték. Erre az a válasz érkezett, hogy igen, de kegyelmet kapott, és különben is ártatlanul vádolták meg. "Már ott megkezdődött a mosdatás."

Hozzátette, az is nagyon érdekes, hogy az írott nyomokat, amelyek Kónya presbiterré választásáról, majd lemondásáról szólnak, mintha eltüntették volna, "mintha ez meg sem történt volna". Ebben Perintfalvi azt látja, hogy így próbálják a szálakat elvarrni, és azokat a személyeket, akiket felelősségre lehetne-kellene vonni még az ügyben, ne lehessen elszámoltatni.

Balog Zoltán személyével kapcsolatban Perintfalvi megjegyezte, hogy 1993 után vált igazán jelentőssé szerepe a Fidesz és Orbán Viktor számára. Ekkor dönthetett úgy Orbán, hogy egy sokkal inkább kereszténydemokrata jobbközép irányba tereli a Fideszt. Balog ebben lehetett valamiféle tanácsadó, a teológus szerint feltételezhető valamilyen szintű spirituális kapcsolat is, de erről nincs konkrét információ. Ilyen értelemben fontos tanácsokat adhatott Balog az irányváltás során. Hozzátette, a református egyház nagyon erősen népnemzeti jellegű, e tekintetben a katolikus egyház sokkal inkább univerzális. Perintfalvi úgy véli, ezért is lehet, hogy a kormány gyakran szembehelyezkedik a pápa álláspontjával.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Perintfalvi Ritával
2024.02.29., csütörtök 18:20
Riporter: Hardy Mihály