„Klubrádió
Reggeli gyors/Reggeli személy

Perintfalvi: Elindult egy erjedés a református egyházon belül

25/02/2024 17:54

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

Az egyébként mélyen vallásos emberek elhatárolódása megindíthatja az egyházak megtisztulását a "politikai kereszténységtől". Perintfalvi Rita teológus, közgondolkodó volt a keddi Reggeli személy.

2024. február 20. Reggeli gyors/Reggeli személy (2024. február 20., kedd 09:00): Perintfalvi Rita
49:23
00:00
Műsorvezetők: Panxnotded Miklós, Dési János, Szénási Sándor, Para-Kovács Imre Szerkesztők: Jávor Dénes Marcell, Selmeci János, Korpás Krisztina, Bencsik Gyula, Herskovits Eszter

Az, hogy Novák Katalin a köztársasági elnök kegyelmet adott annak a K. Endrének , aki a bicskei gyermekotthonban évekkel ezelőtt megpróbálta elhallgattatni az igazgató szexuális abúzusának áldozatait, és éveken át szemet hunyt felettese tevékenysége fölött, számos kérdést vet fel. Az sem bizonyos, hogy a kegyelmi ügy eddig a köztársasági elnök, Varga Judit volt igazságügyi miniszter, és Balog Zoltán lemondását hozta magával.

A kegyelem indoka is érdekes: Ferenc pápa magyarországi látogatása. A műsorvezető, Dési János ezt „minősített szemtelenség esetének” nevezte.

„Végtelenül erkölcstelen dologról van szó, aminél talán nagyobb bűn nem is létezik, mint a gyermekek megrontása, és e tettek segítőjének felmentését kötötték össze a pápa látogatásával, és a kegyelmi aktussal” – mondta a keddi Reggeli személy, Perintfalvi Rita teológus, közíró. Hozzátette, különösen felháborítónak tartja azt is, hogy Balog Zoltán még a Magyar Református Egyház zsinati elnökeként arról beszélt, mennyire keresztényi a kegyelem gyakorlása, arról azonban nem beszélt Balog, hogy milyen természetű bűn elkövetőjéről van szó. „Azért megkérdezném a bicskei érintett gyerekeket, hogy ők hogy élték meg ezt az egészet, és mennyire tudtak megbocsátani, hiszen kegyelmet adni, vagy megbocsátani akkor lehet, ha az illető bocsánatot kér, és jóvá is tette, amit elkövetett. Nem nagyon látok K. Endre esetében semmilyen jóvátételt” – tette hozzá. Megjegyezte, súlyos érzéketlenségnek tartja, hogy Balog a református egyháztól bocsánatot kért ugyan, az áldozatokat azonban még csak szóra sem méltatta.

 
Perintfalvi Rita és Dési János
Fotó: Klubrádió/Mátyus László
 

Fontos kérdésnek tartja azt is, hogy miért lehet ilyen fontos K. Endre, hogy ilyen súlyú bűnök mellett kegyelmet kaphatott.

Az ügy érdekessége, hogy a pedofil elkövető V. Jánosról viszonylag kevés szó esett, pedig őt kifejezetten Balog Zoltán ajánlására Magyar Bronz Érdemkereszttel tüntették ki 2016. augusztus 20-án, szeptember 6-án az egyik áldozat öngyilkosságot követett el. „Amikor az áldozatok azt érzik, hogy lehetetlen a harcuk, mert akivel szemben vívják, olyan hatalmi aszimmetriában áll velük szemben, és még egy nagyon magas állami elismeréssel ki is tüntették, ki hinne az áldozatoknak?” – világította meg a problémát Perintfalvi.

„Elindult egy erjedés a református egyházon belül” – mondta, hozzátéve, hogy az egyházak tagjai nem feltétlenül örülnek annak, ha az egyházi vezetők aktuálpolitikát, „politikai kereszténységet” visznek be a közösségbe, ahogy azt tette Balog Zoltán is. Reméli, hogy az egyébként mélyen vallásos emberek elhatárolódása, mint Mellár Tamásé, egyben megindíthatja az egyházak megtisztulását a politikai kereszténységtől.

Ezzel és az ehhez hasonló súlyú ügyekkel kapcsolatban Perintfalvi megismételte korábbi, a Klubrádiónak tett kijelentését, mely szerint ilyen esetekben – ha csak a gyanú felvetődik – odaküldenek egy független vizsgálóbizottságot, meghallgatják a gyerekeket, kivizsgálást indítanak. Ehelyett azonban a kormányközeli média felmenti az érintetteket, és igyekeznek eltussolni az ügyeket.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Reggeli gyors/Reggeli személy
2024.02.20., kedd 9:00
Riporter: Dési János