„Klubrádió
Megbeszéljük...

Nincs kizárva – mondta Hodász András a közéleti szerepvállalásáról

19/01/2024 18:18

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Hodász András nem irigyli Ferenc pápát, amiért ilyen rendkívül nehéz helyzetben kell kormányoznia az egyházat. Bár Ferenc pápa jóváhagyta,  a magyar papok nem áldják meg az azonos nemű párokat – a volt pap a Megbeszéljük című műsorban arról beszélt, hogy ez a fejlemény a magyar társadalom konzervatív mivoltának a lenyomata. 

2024. január 19. Megbeszéljük-részlet (2024.01.19.) Hodász András
09:53
00:00

Hodász András mióta elhagyta a katolikus egyházat, azóta baristaként dolgozik. Elmondása szerint a papi hivatásban volt egy kiégése, amire gyógyírt jelent a kávékészítés. "Latte art készítés közben az ember lelke meg tud pihenni" – fogalmazott a volt lelkész. Hozzátette, kreativitását ki tudja élni a workshopjai, illetve a Aeternum videócsatornája világában is.

December közepén Ferenc pápa hivatalosan is jóváhagyta, hogy a papok az azonos nemű párokat is megáldják, ami nem azonos a házasság szentségével. Hodász erre most úgy reagált, hogy nem irigyli Ferenc pápát, amiért ilyen rendkívül nehéz helyzetben kell kormányozni az egyházat: az egyház egyik fele már jóval megengedőbb, a másik fele pedig még nagyon szigorú ebben a kérdésben, és valahogy meg kell találni azt az arany középutat – mondta a volt pap.

Arról, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia közleményben tagadta meg az azonos nemű párok megáldását, Hodász úgy reagált, hogy lenyomata a magyar társadalomnak az, hogy itt egy szigorúbb, konzervatívabb álláspontot foglaltunk el. Nálunk sokan megrendültek a hitükben, hogy akkor most mégis mit kell hinni. "Ezekben a kérdésekben az egyháznak évszázados hagyománya van, és ezek nagyon nehezen változnak, nagyon nehéz őket akár alakítani, vagy párbeszéd tárgyává tenni" – fogalmazott.

Amikor a műsorvezető a közéleti szerepvállalásáról kérdezte az interjú elején annyit mondott, "jelenleg nem tartom reálisnak egy új párt alapítását Magyarországon, nem hiszem, hogy ez most a megfelelő időpillanat." Hozzátette, továbbra is érdekli a politika és foglalkozik is vele, de nem gondolja, hogy aktív szereplője lesz a közeljövőben. Ugyanakkor az interjú végén a következő párbeszéd hangzott el:

Bolgár György: Hátha még a közéleti szereplés felé is irányt fog venni.

Hodász András: Nincs kizárva.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Hodász Andrással
2024. január 19., 17:15
Riporter: Bolgár György