„Támogassa
A lényeg

Hodász: Felnézek Karsai Dánielre

24/12/2023 10:57

| Szerző: Klubrádió

Az életet ugyan Istentől kapott ajándéknak nevezi Hodász András, de a bonyolult helyzetben "meg kell néznünk, hogyan tudunk segíteni abban, hogy könnyebb legyen a szenvedés". Hozzátette, "nagyon felnézek Dánielre, amiért ezt a harcot vívja."

"Minél több pénzt kap az egyház épületfelújításokra, annál kevesebb energiája marad törődni a hívekkel" – mondta a Népszavának Hodász András, aki az év elején elhagyta a papi pályát azzal kapcsolatban, hogy a népszámlálási adatok szerint tíz év leforgása alatt 1 millió katolikus hívőt veszítettek és az egyház vezetése mindössze annyit reagált a számokra, hogy kiadtak egy közleményt.

Úgy véli, arra kellene fókuszálni, hogy a papok, akik az emberekkel találkoznak, kiegyensúlyozottak legyenek lelkileg, sugározzon róluk az életszeretet és az empátia. Ha így lesz, akkor vonzani fogják a híveket, és egyre többen lesznek a templomokban – tette hozzá.

A halálos betegséggel küzdő Karsai Dániel és az aktív eutanázia is szóba került az interjúban. Azt mondta, a katolikus egyház alapvetően nem tartja elfogadhatónak az eutanáziát. 

"Ha kivesszük Istent a képből, akkor csak az embert és az emberi szenvedést látjuk. Ha Istent belevesszük ebbe a paradigmába, gondolkodásba, akkor látjuk azt is, aki az életet ajándékozza. Ez teszi nehézzé az állásfoglalást. Úgy kell empatikusnak lenni az emberi szenvedéssel, hogy közben ne felejtsük el: az életet Isten ajándékozza. Nagyon bonyolult és összetett helyzet. Meg kell néznünk, hogyan tudunk segíteni abban, hogy könnyebb legyen a szenvedés."

Úgy gondolja ebben a nehéz kérdésben le kell ülni és meghallgatni egymást. Majd hozzátette: "nagyon felnézek Dánielre, amiért ezt a harcot vívja."