„Támogassa
A lényeg

Hodász András coming outolt: Igen, meleg vagyok

15/07/2023 09:46

| Szerző: Klubrádió

"Kaptam egy üzenetet, hogy meleg vagyok-e. (...) Tudjátok, hogy mindig próbáltam egyenes ember lenni, most is az leszek: igen" – írta Hodász András egykori pap a közösségi médiában. Jelezte, ezzel eldőlt, hogy "papként nincs helye az egyházban".

Hodász András közölte, gondolkodott, hogy egyáltalán válaszoljon-e az üzenetre, és a tényt, hogy meleg, nehéz megosztania, "mert részben privát, de részben a közre is tartozik, az előéletem miatt".

Kiemelte, abban, hogy ezt leírta, "nagy szerepe van benne annak, hogy egyértelművé vált számomra, hogy papként nincs helyem az egyházban". Szeretett pap lenni, és tudja: "ezzel a lépéssel végleg elvágom az utat visszafelé". De úgy érzi, a küldetésének nincs vége: "talán igaz rám, hogy Isten engem választott, a 'semminek látszót', a megvetettet, akiről azt hiszik, hogy Istennek semmi köze hozzá, hogy a szeretet civilizációját építsem".

Hangsúlyozta: "továbbra is hiszek Istenben, és szeretem az egyházat (...). És bár tudom, hogy sokan ezt várják tőlem – ezek után még inkább –, de nem arra születtem, hogy megváltoztassam a Biblia tanítását." A szöveget azzal zárta: "Tudom, hogy rengeteg kérdés merül fel, ezekre hamarosan válaszolni fogok a megfelelő fórumon."

A 444 felidézi: a Papi frankó Youtube-csatornával ismertté vált Hodász idén februárban jelentette be, hogy elhagyja a római katolikus papi pályát. Előtte a budapest-angyalföldi Szent Mihály-plébánia plébánosa volt.

Ugyancsak februárban írta meg, hogy kamaszkorában zaklatta egy pap, amire az esztergomi érsekség ellenségesen reagált, ezután a plébániája kiadott, majd visszavont egy hírlevelet arról, hogy Hodász nem kíván többé pap lenni. Az eset után Hodász nem nevezte meg a papot, de megerősítette a 444 korábbi információit, miszerint az illető már 2008-ban kikerült az egyházi kötelékből, miután nyomozás indult ellene gyermekpornográfia birtoklása miatt – olvasható a portálon.

Hodász Andrással idén májusban Élni jó című műsorunkban beszélgettünk, illetve volt a Szabadság körei vendége is júniusban.

(Kiemelt kép: Hodász András Facebook-oldala)