„Támogassa
A lényeg

A Kossuth rádióban kért bocsánatot a gyermekotthonokban bántalmazottaktól az evangélikus egyház elnök-püspöke

18/02/2024 12:20

| Szerző: Klubrádió

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában kért bocsánatot azoktól, akiket a gyermekotthonokban bántalmaztak.

A püspök ezzel a Novák Katalin, Varga Judit és Balog Zoltán lemondásához vezető kegyelmi botrányra reagált, amely akkor robbant ki, amikor kiderült, hogy köztársasági elnöki kegyelmet kapott K. Endre, a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettese, aki a bíróság szerint segített eltussolni az igazgató pedofilügyét.

Fabiny Tamás beszédében, amelyet a Facebookon is közzétett, úgy fogalmazott: „Bocsánatot kérünk ezektől a gyermekektől, akiknek nem Isten országáról tanúskodtunk, jóllehet Jézus ezt ígérte nekik. Bocsánatot kérünk azoktól, akikben megbotránkozást keltettünk és akiknek csalódást okoztunk.

Akik immár fittyet hánynak arra, ha azt papoljuk: »Ilyeneké az Isten országa«. Pál apostol Krisztus testének nevezi az egyházat: ha szenved az egyik tag, vele együtt szenved valamennyi. A másik bűne az én bűnöm is. Az egyház ezért bocsánatot kér. Megköveti azokat, akiket fájdalom, gyalázat és sérelem ért” – mondta az egyházi vezető.

Fabiny beszédében jelezte, az egyházra is ráég a szégyen, amiért szolgái nem vették időben észre a bántalmazásra utaló jeleket. „Vagy ha sejtettek is valamit, inkább elfordították a fejüket. Hallgattak, amikor kiáltani kellett volna. Zavartan magyarázkodtak, amikor jobb lett volna mélyen hallgatni” – tette hozzá a püspök.

(via telex.hu)