„Klubrádió
Megbeszéljük...

Régi sebeket tépett fel a kegyelem-botrány Bicskén – mondta egy helyi önkormányzati képviselő

29/02/2024 18:15

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Eleinte tabusították a bicskeiek a gyermekotthonban történteket, azonban ahogy a kegyelem-botrány egyre dagadt, úgy az ügyhöz kapcsolódó régi történeteket is újra elkezdték mesélni a helyiek egymásnak – mondta Molnár Dániel. A Momentum bicskei önkormányzati képviselője arról is beszélt, hogy vannak még olyan információk az ügy körül, amik nem kerültek nyilvánosságra, de csak idő kérdése, hogy kiderüljön az igazság.

2024. február 29. Megbeszéljük-részlet (2024.02.29.) Molnár Dániel
17:06
00:00

V. János nagyon is tudatosan ügyelt arra, hogy milyen benyomást kelt a gyermekotthonon kívül élő bicskeiekben. Ezért teljesen érthető az a magatartás, hogy a helyiekben nehezen tud megváltozni az a 20-30 év alatt kialakított kép, amit a bírósági ítélet felülírt – mondta Molnár Dániel, a Momentum bicskei önkormányzati képviselője. Hozzátette, az ítélet után sokakban felmerült, vajon voltak-e a volt igazgató tetteinek látható jelei, amiket észre lehetett volna venni.

Molnár egyrészt visszautasította Lázár János azon kijelentéseit, hogy V. János esetében a homoszexualitásnak bármi köze lett volna a pedofil bűntények elkövetéséhez, másrészt pedig a saját ismeretei alapján cáfolta, hogy amikor a Fővárosi Önkormányzat 2010 előtt kinevezte az igazgatót, akkor köztudott volt, hogy az illető homoszexuális lenne.

Mielőtt ez a botrány megrázta Bicskét, a gyermekotthonhoz tartozó Batthyány kastély és nagy angolparkkal szerves része volt Bicske életének: önkormányzati rendezvényeket, motoros találkozókat, illetve színházi előadásokat is tartottak itt – idézte fel Molnár Dániel, a Momentum bicskei önkormányzati képviselője, hozzátéve, kívülről nem lehetett megmondani, hogy milyen szörnyű bűncselekmények történnek a gyermekotthon falain belül. Azonban ahogy ez a botrány megrázta Bicskét, ez egy teljesen tabusított téma lett a városban, és már nem tartanak rendezvényeket a gyermekotthonban.

Ugyanakkor a kegyelem-botrány feltépte a régi sebeket. Bár a tabusított érzés továbbra is megmaradt az emberekben a gyermekotthonnal kapcsolatban, mostanra mégis egyre többen osztják meg az ügyhöz fűződő történeteiket – mondta a képviselő. 

A legutóbbi hír, hogy az ügy másik szereplője, az igazgató kegyelmet kapott bűnsegédje, K. Endre a bicskei református gyülekezet presbitere lett. Ugyanakkor Molnár Dániel arra hívta fel a figyelmet,  ezen sajtóhírek is feltételes módban fogalmaznak a presbiter pozíció betöltésével kapcsolatban. Az önkormányzathoz még nem jutott el olyan hivatalos információ, amitől ez biztos hír lenne – tette hozzá.

Molnár Dániel továbbá hangsúlyozta, hogy a fő kérdésre még mindig nincsen válasz: mi alapján hozták meg a kegyelmi döntést K. Endre ügyében? Amíg erre nem adnak magyarázatot a kormány részéről, addig újabb és újabb információk fognak kiderülni az eset kapcsán – mondta Molnár Dániel, hozzátéve, hogy azt tartaná helyesnek, hogy az igazság kiderüljön végső soron. 

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Molnár Dániellel
2024. február 29., csütörtök 17:15
Riporter: Bolgár György