„Klubrádió
Megbeszéljük...

Meglepő, hogy konkrét következménye lett a kegyelem-botrányt feltáró cikksorozatnak – mondta a cikkeket jegyző Kaufmann Balázs

9/02/2024 16:58

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Egy hete dagad Novák Katalin kegyelem-botránya, azóta Orbán Viktor alkotmánymódosítást nyújtott be, a köztársasági elnök pozíciója pedig legalábbis megingott az ügy hatására – mondta Kaufmann Balázs. Az ügyet feltáró 444-es újságíró arról is beszélt a Megbeszéljük című műsorban, hogy eleinte nem számított rá, hogy ennek az ügynek ekkor visszhangja lesz.

2024. február 09. Megbeszéljük-részlet (2024.02.09.) Kaufmann Balázs
14:18
00:00

A 444 részére egy olvasójuk juttatta el azt a kúriai határozatot a Bírósági Határozatok Gyűjteményéből, amelyből kiderült a kegyelem ténye – idézte fel Kaufmann Balázs. A 444 újságírója annyit elárult a forrásáról, hogy egy vidéken dolgozó ügyvédről van szó, aki amunkájából adódóan szokta böngészni az említett adatbázist, így bukkant rá erre a dokumentumra.

Ritka az az eset, hogy nyilvánosságra hozzanak egy kegyelmi döntést. K. Endre kegyelme azért derült ki, mert ő maga nem csak a Kúrián próbálta megmásítani a büntetését – ami a másodfokon jogerőre vált –, hanem ezzel párhuzamosan kegyelmi kérvényt is adott be, ami áprilisban pozitív elbírálásban részesült. Ezt követően a Kúria már csak szeptemberben foglalkozott vele, ahol egyébként kimondták, hogy nem csak arról van szó, hogy teljes mértékig megfelel a másodfokú bíróság döntés a jogszabályoknak, hanem arról is szó van, hogy erkölcsileg egy különösen szörnyű dolgot követtek el K. Endre és a bicskei gyermekotthon volt igazgató akkor, amikor az ő gondjukra bízott gyerekekkel szemben próbáltak meg kényszerítést végrehajtani – emlékeztetett Kaufmann. A Kúria ezt az ügyet vizsgálva szembesült azzal, hogy közben ez a kérelmező kegyelmet kapott, ezt pedig a Kúriának nyilvánosságra kellett hoznia, még ha anonimizálva is.

Kaufmann személyesen is beszélt K. Endrével, aki bár elzárkózott a nyilatkozattételtől, a terhelt annyit mégis elárult, hogy nem ő adta be a kegyelmi kérvényt. Bár egészen szűk azok köre, aki a kérvényt beadhatták – K. Endre közeli hozzátartozója, jogi képviselője, vagy a védőügyvédje –, magának a terheltnek az aláírása mindenképpen szükségeltetett a procedúra elindításához – mondta a 444 újságírója.

Kaufmannék folytatják az ügy felgönygyölítését, például szeretnék kideríteni, Novák ilyen indokkal adott kegyelmet K. Endrének. A köztársasági elnök azt állítja, hogy őt jogszabályok kötik arra, hogy nem mondhat erről semmit, ugyanakkor ez nem így van, tehát nyugodtan megtehetné az indoklást, ahogy azt például Budaházy György esetében is megtette a Sándor-palota – tette hozzá Kaufmann.

Amikor a 444 szerkesztőségében tudomást szereztek az ügyről, tudták, hogy egy közérdekű témáról van szó, amit a nyilvánosság elé kell tárniuk – mondta Kaufmann. Hozzátette, ugyanakkor arra nem számított, hogy 2024-ben Magyarországon egy sajtóban megjelent információnak bármiféle következménye lesz. "Meglepő, hogy konkrét következménye lett ennek a cikksorozatnak. Orbán Viktor alkotmánymódosítást jelentett be, és legalábbis inog a köztársasági elnöknek a széke, és azt gondolom, hogy ez egészen szokatlan" – zárta az interjút Kaufmann Balázs.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Kaufmann Balázzsal
2024. február 09., péntek 16:20
Riporter: Bolgár György