„Támogassa
A lényeg

Újabb tanácsadója ítéli el Novák kegyelmét

9/02/2024 14:58

| Szerző: Klubrádió

Gundel-Takács Gábor újságíró, műsorvezető és Lackfi János költő kilépett a tanácsadók közül, Tomán Szabina üzletasszony se ért egyet a kegyelemmel, legutóbb pedig Czeizel Barbara jelezte, hogy nem támogatja a köztársasági elnök döntését. 

„Az ügyről, a döntésről, a kialakult helyzetről egyértelmű a személyes véleményem, amit nem is rejtek véka alá magánemberként: Teljes mértékben elfogadhatatlannak tartom a kegyelmi döntést – ezt válaszolta a hvg.hu megkeresésére Czeizel Barbara, a Budapesti Korai Fejlesztési Központ intézményvezetője.

Azért keresték meg, hogy megkérdezzék, mit szól Novák Katalin döntéséhez: a köztársasági elnök kegyelemben részesítette K. Endrét, aki a bicskei gyermekotthon pedofil bűncselekményt elkövető igazgatójának segített eltussolni az ügyet.

Czeizel Barbara válaszában leírta, hogy az ügyről alkotott véleményét, gondolatait és javaslatait is megosztotta a köztársasági elnökkel, mert „Ez a tanácsadó szerepe. Különösen egy ilyen nagyon kritikus helyzetben, amikor igazán van súlya a véleménynek, felelőssége annak, aki korábban elvállalta ezt a szerepet”.

Rákérdeztek, hogy tervezi-e a lemondását, de erre nem válaszolt konkrétan. Levelét azzal zárta, hogy várja „az Elnök asszony indoklását, belátását, döntését”.

Először Gundel Takács Gábor újságíró, műsorvezető, majd Lackfi János költő, író jelentette be, hogy kilép Novák Katalin  tanácsadói testületéből. Tomán Szabina üzletasszony is elhatárolódott a köztársasági elnök döntésétől, azt írta: „A pedofília elítélése morális kötelesség. (...) Aki ezen bűncselekmény elkövetőjét segíti, ugyanolyan bűnös. Kegyelem nem járhat.” Ugyanakkor ő sem közölte, hogy kilép-e a tanácsadói testületből.

Más okból, de Szörényi Levente zenész viszont bejelentette kilépését: „a pályafutásom során eddig nem tapasztalt, most azonban felém irányuló gyűlöletcunami és »feszítsd meg« szavalókórus hatására felmondom a Tanácsadói Testületben betöltött szerepemet” – közölte.

(Kiemelt kép: MTI/Mónus Márton)