„Klubrádió
Megbeszéljük...

Lehet kérni a kegyelmi döntés iratait, de nem kötelező kiadniuk azokat

28/02/2024 18:14

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

"Ez döntés-előkészítő irat marad akkor is, hogy ha befejeződött az eljárás, és az valóban nem a nyilvánosságra tartozik" – fogalmazott Bárándy Péter a Megbeszéljük című műsorban. A volt igazságügyi miniszter úgy véli, hipotetikusan azt lehetne elérni, hogy a köztársasági elnök kegyelmének egy rövid indokolása váljon megismerhetővé a nyilvánosság számára.

2024. február 28. Megbeszéljük-részlet (2024.02.28.) Bárándy Péter
15:38
00:00

Jávor Benedek, a Párbeszéd európai listájának a vezetője az Igazságügyi Minisztériumhoz fordult, hogy megkapja azt a kegyelmi fölterjesztést, ami az Igazságügyi Minisztériumtól ment a köztársasági elnök hivatalába. Őt azzal utasították el, hogy a kért dokumentumok megismerése az infótörvény 27. paragrafus 6. bekezdése alapján az Igazságügyi Minisztérium kegyelmi ügyekhez kapcsolódó hatáskörének illetéktelen, külső befolyástól mentes ellátását, így különösen álláspontjának a döntések előkészítése során történő szabad kifejtését veszélyeztetné.

"Ez döntés-előkészítő irat marad akkor is, hogy ha befejeződött az eljárás, és az valóban nem a nyilvánosságra tartozik" – fogalmazott Bárándy Péter. A volt igazságügyi miniszter úgy véli, hipotetikusan azt lehetne elérni, hogy a köztársasági elnök  kegyelmének egy rövid indokolása váljon megismerhetővé a nyilvánosság számára.

Ugyanakkor a kegyelmi elhatározás az adott elnök bölcsessége, igazságérzete, illetve erkölcsössége alapján születik annak elhatározására, ezért nehezen elképzelhető, hogy az új köztársasági elnök, Sulyok Tamás ebben a kérdésben állást tudjon foglalni – véli Bárándy.

A magyarázatot ebben a kegyelmi ügyben a döntést meghozó elnöknek, Novák Katalinnak kellett volna adni, ami egyébként indokolt lett volna – mondta a volt igazságügyi miniszter. Hozzátette, azt is érdekes volna megtudni, hogy a volt köztársasági elnök kiknek adott még kegyelmet a pápalátogatásra hivatkozva. 

Bár a kegyelem nem kormánydöntés volt, de politikailag egy érdekes és érthető megközelítés lenne, hogy ha a kormánytól, a miniszterelnöktől vagy a kormánytól kérdeznék meg, hogy mi a tudomásuk a kegyelmi döntés hátteréről – mondta Bárándy Péter.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Megbeszéljük/Interjú Bárándy Péterrel
2024. február 28., szerda 17:15
Riporter: Bolgár György