„Klubrádió
Esti gyors

Kenyéradó gazdáinak kellemetlen lett, ezért függesztette fel a Kúriai Döntések című folyóirat kiadását Varga Zs. András – mondta Szepesházi Péter

22/02/2024 20:29

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Soron kívüli vizsgálatot rendelt el Varga Zs. András, a Kúria elnöke, lényegében azért, hogy kiderüljön, miként jelenhetett meg a folyóiratban a határozat K. Endre kegyelméről. A vizsgálat miatt felfüggesztették a Kúriai Döntések című folyóirat kiadását, amelyben megjelent Novák Katalin kegyelmi határozata. Az ügy kapcsán Szepesházi Péter volt bíró, jelenleg ügyvéd úgy véli, ez egy újabb mélypont a Kúria jelenlegi működésében.

2024. február 22. Esti gyors-részlet (2024.02.22.) Szepesházi Péter
04:23
00:00

Teljesen meg vagyok döbbenve, még ahhoz képest is, amit Varga Zs. András elnök úrról eddig tudtam, hallottam, tapasztaltam, hogy valaki ilyen nyíltan szolgálja a jelenlegi rezsimet – mondta Szepesházi Péter jogvédő annak kapcsán, hogy a Kúria elnöke, Varga Zs. András elrendelte a folyóirat szerkesztésének és kiadásának felfüggesztését. Mindezt azért, mert a szakmai folyóiratból derült ki, hogy Novák Katalin elnöki kegyelmet adott K. Endrének.

Szepesházi úgy véli, senki sem hibázott, hiszen bevett gyakorlat, hogy egy ítéletbe beleírják az egyik vádlottat, illetőleg kapcsolódó ügyben az ítélettel összefüggő kegyelmet. "Akik beleteszik a Kúria szakmai folyóiratába – természetesen anonimizálva az ügyeket – azok nem vagdossák szét az adott kúriai ítéletet" – tette hozzá.

"Tehát önmagában azt nehezen tudná szerintem megmagyarázni, ha a nyilvánosság elé állna Varga Zs. András elnök úr, hogy mi az, ami gyanús neki, azon kívül, hogy hát már bocsánat, de sajnos ki kell mondanom, kenyéradó gazdáinak kellemetlen lett" – mondta a vizsgálat okáról Szepesházi Péter.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Szepesházi Péterrel
2024. február 22., csütörtök 18:18
Riporter: Rózsa Péter