„Támogassa
A lényeg

Karácsony: Tarlóséknak elő kellett volna szedniük a bicskei igazgatóról szóló iratokat, mielőtt felterjesztették kitüntetésre

22/02/2024 15:14

| Szerző: Klubrádió

A főpolgármester vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a jövő heti Fővárosi Közgyűlésen.

Karácsony Gergely főpolgármester ismertette az elítélt pedofil bicskei gyermekotthon-igazgató, V. János kitüntetésének ügyében elrendelt fővárosi belső vizsgálat eredményeit.

Karácsony videójában megrendítőnek és megdöbbentőnek nevezte a történteket. Az ügyben szerinte bocsánatkéréssel tartozik a kormány, az előző fővárosi városvezetés és a kegyelmi botrány összes felelőse. Azonban ők képtelenek ennek a kimondására, ezért helyettük is bocsánatot kér.

Felidézte, hogy a jelentés ügye egészen 2011-ig nyúlik vissza. Akkor ment el a bicskei gyermekotthon két dolgozója a Fővárosi Önkormányzathoz, hogy elmondja, mit művel a bicskei gyermekotthon igazgatója a gyerekekkel.

Karácsony szerint "hivatalszerűen, de helytelenül" járt el az akkori városvezetés. Ugyan lett bejelentés, születtek feljegyzések, adminisztráltak, de a legfontosabb szereplőkkel, a gyerekekkel nem foglalkoztak. Ez is hozzájárulhatott, hogy még öt évig folytatódhatott a borzalom a bicskei gyermekotthonban.

Tehát az iratok 2011 óta a Városházán voltak. Karácsony szerint elő kellett volna őket szedni 2015-ben, amikor az előző fideszes városvezetés kitüntetésre terjesztette fel a bicskei igazgatót.

Az iratokról tudott az akkori főpolgármester-helyettes és az előző főpolgármester legközelebbi munkatársa is. Információikat azonban elhallgatták még a Fővárosi Közgyűlés elől is – tette hozzá. Így a másik főpolgármester-helyettes felterjesztette kitüntetésre V. Jánost, a harmadik főpolgármester-helyettes pedig átadta neki a kitüntetést.

Karácsony szerint most a politikai felelősség tisztázásának van itt a helye és az ideje. Ezért vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a jövő heti Fővárosi Közgyűlésen.

(via 444.hu)