„Klubrádió
Esti gyors

Hiába ítélték el a Békés megyei pedofilt, szabadlábon tölthette élete utolsó napjait

21/02/2024 18:56

| Szerző: Klubrádió/Ivánkai Márk

Újabb olyan ügy került elő, amelyben gyerekbántalmazó úszta meg a büntetést. A Békés megyei Kötegyánon egy jogerősen elítélt pedofil bűnöző, egészségügyi problémája miatt, sem börtönbe, sem rabkórházba nem került, és ebben semmi kivetnivalót nem talált, az akkor még Varga Judit vezette Igazságügyi Minisztérium. A történetnek Bod Tamás, a Magyar Narancs munkatársa járt utána. Józsa Márta beszélgetett vele az Esti gyors című műsorban.

2024. február 21. Esti gyors-részlet (2024.02.21.) Bod Tamás
08:06
00:00

Különös fénytörést ad a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettese, Kónya Endre kegyelmi ügyének annak a kötegyáni pedofilnak az esete, akit bár 2021-ben jogerősen elítéltek, egészségügyi problémája miatt sem börtönbe, sem rabkórházba nem került – mondta az ügyet feldolgozó Bod Tamás, a Magyar Narancs újságírója.

2019 augusztusában a Békés megyei településen egy akkor 70 éves, nyugdíjas rendőr csalt gyerekeket a házába, ahol bizonyíthatóan fajtalankodott egy nyolc éves kisfiúval. A férfi ellen büntetőeljárás indult, az ügyet a Gyulai Járásbíróság tárgyalta. Azonban mielőtt a bíróság ítéletet hirdetett volna, 2020 decemberében egy újabb bejelentés érkezett már a vádlottak padján ülő nyugdíjassal kapcsolatban, hogy újabb szexuális erőszakot próbált meg elkövetni egy 14 éves fiú ellen, ezért újabb eljárás indult ellene.

A kiterjed bűncselekmény-sorozat feltárását követően a bíróság első fokon öt rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt és két rendbeli tizenkettedik életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekmény végzésével elkövetett szexuális erőszak bűntette miatt emelt vádat a volt rendőr ellen, és el is ítélték első fokon. Majd 2021 nyarán a Gyulai Törvényszék mint másodfokú bíróság ezt az ítéletet helyben hagyta.

Érdekesége az esetnek, hogy a vádlott bár gyógyíthatatlan beteg volt, ez nem zárta volna ki azt, hogy börtönbe vagy akár rabkórházba szállítsák, ez mégsem történt meg. Bod Tamás szerint történt mindez annak ellenére, hogy a vádlott a bírósági tárgyaláson semmifajta megbánást nem tanúsított az ügyben, és gyakorlatilag jóval később, 5-6 hónappal a jogerős ítélet után, 2021-ben halt meg a gyulai kórházban szabad emberként. 

Amikor mindez nyilvánvalóvá vált, az akkor Jobbik színeiben politizáló és parlamenti képviselő, Stummer János írásbeli kérdést tett föl Varga Judit akkori igazságügyi miniszternek. Erre ekkor nem a miniszter, hanem helyettese, Répássy Róbert államtitkár válaszolt annyit, hogy a kérdésben megjelölt ügy nem tartozik az igazságügyi miniszter hatáskörébe. "Ami azért félelmetes és nagyon-nagyon elgondolkodtató válasz, mert hát dehogynem" – fogalmazott a Magyar Narancs újságírója. Mint a kormány illetékes tárcája, az igazságügy minisztérium a történtek hatására minimum kezdeményezhette volna azt a törvénymódosítást, ami megakadályozná, hogy jogerősen pedofil bűncselekmény miatt elítélt ember ne kezdje meg a börtönbüntetését, még ha beteg is – tette hozzá Bod.

Az újságíró szerint a kötegyáni gyermekkorú áldozatok, illetve a szüleik gyakorlatilag semmifajta elégtételt nem kaptak az elszenvedett abúzusért. A kegyelmi-korszak idején egy nagyon különös, sötét színt ad ennek a történetnek – mondta Bod Tamás.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/Interjú Bod Tamással
2024. február 21., szerda 18:30
Riporter: Józsa Márta