„Klubrádió
A lényeg

Répássy szerint nem a kormány tehet róla, hogy még mindig Schadl a végrehajtók elnöke

17/04/2023 19:17

| Szerző: Klubrádió

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára minderre úgy válaszolt: a kormánynak és a kormány tagjainak sincs semmilyen hatásköre abban, hogy kit választ meg elnökéül a végrehajtói kar. Ezt arra a kérdésre válaszolta, hogy miért lehet még mindig a végrehajtók elnöke a 2021 novembere óta letartóztatott Schadl György.

A parlamentben az LMP azt a kérdést feszegette, hogy miképp lehet Schadl György továbbra is a végrehajtói kar elnöke – írja a távirati iroda.

Keresztes László Lóránt ugyanis azt kérdezte: hogyan történhet meg az, hogy Schadl György, "a végrehajtói maffia egyik fontos embere" továbbra is a végrehajtói kar elnöke lehet úgy, hogy 2021 novembere óta letartóztatásban van. Az ellenzéki politikus szerint nem szimbolikus a pozíció, mert a kinevezett végrehajtóknak a kar elnöke előtt kell esküt tenni. A minisztérium mégsem kezdeményezett törvénymódosítást, ezért arról érdeklődött: miért tartják pozícióban a "korrupt fővégrehajtót".

Répássy Róbert, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára minderre úgy válaszolt: a kormánynak és a kormány tagjainak sincs semmilyen hatásköre abban, hogy kit választ meg a végrehajtói kar elnökéül. A végrehajtói kar tagjai kétharmados többséggel bármikor visszahívhatják az elnököt, ez a legutolsó, tavalyi közgyűlésükön nem történt meg – jelentette ki.

Hozzátette: a végrehajtási szervezet feletti felügyeletet nem a kormány vagy az Igazságügyi Minisztérium, hanem a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága látja el, akik bármilyen törvénysértés észlelése esetén a kar közgyűlését is összehívhatják.

(via 24.hu)