„Klubrádió
Hetes Stúdió

Perintfalvi: Döbbenetes, hogy Balog, csak a református egyháztól kért bocsánatot, az áldozatoktól nem

19/02/2024 00:42

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Kiderülnek a molesztálási ügyek, és nem az a válasz erre, hogy kivizsgálást indítanak, hanem a feltételezett elkövetőket vagy a felelősöket kitüntetik" – véli Perintfalvi Rita teológus, hozzátéve, ezt súlyos erkölcstelenségnek tartja. Balog Zoltán magatartását pedig döbbenetesnek nevezte.

2024. február 17. Hetes Stúdió - részlet, 24.02.17. Perintfalvi Rita
09:31
00:00

Miután kiderült, hogy a pedofil-botrányban érintett, még napokig igyekezett tartani pozícióját Balog Zoltán. Előbb kedden, majd csütörtökön délután tartottak esperesi-főgondnoki értekezletet, de ezeken nem sikerült lemondásra bírni a volt emberierőforrás-minisztert a Magyar Református Egyház zsinati elnöki pozíciójáról. Csütörtökön még reggeli imádságot is mondott a Kossuth Rádió reggeli adásában. Lemondására péntekig kellett várni.

"Nem gondolom, hogy ettől megnyugodnának a kedélyek, a zsinati elnöki hivatalról való lemondása is csak akkor válik teljes mértékben jogilag elfogadottá, ha azt a zsinat elfogadja" – mondta a Hetes Stúdió február 17-ei adásában Perintfalvi Rita teológus. Hozzátette, a zsinat normális esetben áprilisban ül össze leghamarabb, és az sem biztos, hogy elfogadják Balog lemondását. Az sem biztos, hogy elveszíti hivatalát, és mindenképpen megmarad püspöknek.

Perintfalvi Balog magyarázkodására is kitért, amikor azt állította, súlyos politikai hibát vétett, de kegyelmet akart kérni valakinek. Ezt a teológus semmi esetre sem tekinti erkölcsileg elfogadhatónak, hiszen a legsúlyosabb bűncselekmény elkövetését fedezte. "Egyetlen dolgot nem tett meg Balog, nem kért bocsánatot az áldozatoktól, csak a református egyháztól" – adott hangot döbbenetének.

Az alapján, hogy a gyerekeket molesztáló V. János 2015-ben előbb Budapesttől Bárczy István-díjat kapott egy évvel később megkapta a Magyar Bronz Érdemkereszt Polgári Tagozat kitüntetését is, és K. Endre kegyelmet kapott, rendszerszinten előforduló felmentésről van szó.

"Kiderülnek ügyek, és nem az a válasz erre, hogy odaküldenek egy független vizsgálóbizottságot, meghallgatják a gyerekeket, kivizsgálást indítanak, hanem a feltételezett elkövetőket kitüntetik" – sommázta Perintfalvi, hozzátéve, ezt végtelen nagy erkölcstelenségnek tartja.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Hetes Stúdió/interjú Perintfalvi Ritával
2024.02.17., szombat 15:00
Riporter: Rózsa Péter