„Támogassa
A lényeg

A református vezetők rendkívüli zsinaton dönthetnek Balogról

15/02/2024 21:21

| Szerző: Klubrádió

Ugyanakkor hiába fokozódik az elégedetlenség az egyházon belül, a szervezeti felépítés miatt nagyon nehéz lesz kicsikarni Balog lemondását, ha ezt ő maga nem akarja megtenni.

A keddi után csütörtökön délután ismét esperesi-főgondnoki értekezletet tartottak a kegyelmi botrány apropóján – tudta meg a hvg360. A lap értesülései szerint ezúttal nem személyesen, hanem online egyeztettek, és mivel a református egyháznak nem a kedden Balogról Zoltánról döntő esperes-gondnoki ülés az úgymond alkotmányozó hivatala, felmerült, hogy rendkívüli zsinatot kellene összehívni. Még nem állapodtak meg.

Balog Zoltán lemondása eddig csupán csak egyik posztjáról, a zsinat elnökségéről merült fel. Kedden erről a tisztségéről lemondhatott volna az esperesek és főgondnokok ülésén, de nem tette meg. Szavaztak, és a jelenlévők 86 százaléka azt akarta, hogy maradjon. Református körökből volt, aki ezt úgy kommentálta a lapnak, hogy ez „nem hivatott semmire, szimpátiaszavazás volt”, hiszen az esperesek és főgondnokok annak ellenére sem dönthetnek egy Balog-szintű egyházi vezető lemondatásáról, hogy egy alapvetően alulról szerveződő egyházról van szó. 

Azok után, hogy Balog maradt, több lelkész fejezte ki elégedetlenségét különböző fórumokon. A lap azonban emlékeztetett, hiába fokozódik az elégedetlenség az egyházon belül, a szervezeti felépítés miatt nagyon nehéz lesz kicsikarni Balog lemondását, ha ő maga nem akarja ezt megtenni. A zsinat ugyanis kérheti Balogot lemondásra, de erővel posztjáról el nem mozdíthatja őt. Ha pedig Balog le is mondana a zsinat elnökségéről, ez nem jelenti automatikusan azt, hogy távozik a püspöki székből is – ismertetik.

Maga a volt emberierőforrás-miniszter kedden úgy fogalmazott: "Nem azért kell bocsánatot kérnem, mert egy kegyelmet kérő ember mellé álltam (...), hanem azért, mert ez az ügy a református egyháznak kárt okozott. Ezt mélységesen sajnálom, és az enyéimtől, minden reformátustól bocsánatot kérek". Az említett kegyelmet kérő ember, K. Endre a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának falazott.