„Klubrádió
Esti gyors

Fleck Sulyok jelöléséről: Akit a rezsim alkalmasnak tart, az morálisan alkalmatlan

22/02/2024 21:46

| Szerző: Klubrádió

A Fidesz egyszerre két jelöltet jelentett be, Sulyok Tamást a köztársasági elnöki posztra és Deutsch Tamást a párt listavezetőjeként az európai parlamenti választásra. Fleck Zoltán jogszociológus szerint ez szimbolikusan rendben lévő döntés, "Sulyok Tamás a jogi kultúra szempontjából pont olyan kaliber, mint Deutsch Tamás a politikai kultúra szempontjából".

2024. február 22. Esti gyors / részlet, Fleck Zoltán (24.02.22.)
04:59
00:00

A Fidesz Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelöli a köztársasági elnöki pozícióra. Fleck Zoltán jogszociológust kérdeztük az Esti gyorsban arról, hogy szakmai szemmel mit gondol a jelölésről.

Azt mondta, autokratikus rendszerekben viszonylag könnyű az ilyen esetek megítélése, mert akit a rezsim alkalmasnak tart, az morálisan alkalmatlan. És mivel a jognak van egyfajta morális belső értéke, ami szoros kapcsolatban van a jogállami elvekkel, ezért „szakmailag is alkalmatlan”. Szerinte ez a kiindulópont ebben az esetben.

Úgy látja, Sulyok Tamás alkotmánybírósági elnökként is átlépett a szakmai minimumon azzal, hogy „lényegében kritikátlan támogatója a végrehajtó hatalomnak”. Felidézte: arra talán sokan emlékeznek, bár nem alkotmánybírósági döntés, hogy a választások előtt ellenzéki szakértők írásait a rendszerváltással kapcsolatban azzal intézte el ő, a legfőbb ügyész és a Kúria elnöke, hogy a miniszterelnökhöz, a végrehajtó hatalomhoz fordult „védelemért”. Fleck Zoltán szerint ilyen nincs, egy magára valamit is adó, szakmailag becsületes jogász elvileg független közjogi funkcióban ilyen levelet nem ír a kormányfőnek.

Szerinte se Schmitt Pálnál, se Novák Katalinnál nem lesz jobb elnök Sulyok, függetlenül attól, hogy jogi diplomája van és korábban ügyvédkedett, mielőtt az Alkotmánybíróság elnöke lett volna. A köztársasági elnöknek nincs sok funkciója azon túl, hogy aláírja a Parlament által elfogadott törvényeket, vagy esetleg elküldi őket az alkotmánybírósághoz, amelyről „úgyis tudja, hogy fog dönteni”. De például egy szoros választási eredmény esetén jelentős politikai szerepe adódna. Vagyis nem a jogköre számít igazán, hanem az, hogy mennyire teljesíti a parancsokat, van-e bármi nyoma az autonómiájának. Azonban a NER-ben időben előre haladva egyre kevesebb az esélye annak, hogy bárki olyan pozícióba kerülhet, hogy autonómiát mutasson – fogalmazott a szakértő.

Akik olvasták a híreket, láthatták, hogy a Fidesz egyszerre két jelöltet jelentett be, Sulyok mellett Deutsch Tamást a párt listavezetőjeként az európai parlamenti választáson. Szerinte ez szimbolikusan rendben lévő döntés, „Sulyok Tamás a jogi kultúra szempontjából pont olyan kaliber, mint Deutsch Tamás a politikai kultúra szempontjából”. A jogi diploma itt nagyon keveset számít már nagyon régóta – jegyezte meg Fleck Zoltán.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Esti gyors
2024. február 22., csütörtök 18:15
Riporter: Rózsa Péter