„Klubrádió
A lényeg

Kúria-elnök: Meg kell védeni az Alaptörvényt a támadásoktól

25/06/2021 20:28

| Szerző: Klubrádió

Varga Zsolt András szerint alkotmányos puccs megtervezése folyik.

Az Értékek és intézmények a tízéves alaptörvényben című konferencia megnyitóján az Alkotmánybíróság elnöke, Sulyok Tamás és a Kúria elnöke, Varga Zs. András is arra hívták fel a figyelmet, hogy valakik támadják az alkotmányt, bár azt konkrétan egyikük sem közölte, pontosan kik tervezik a támadást, illetve a "puccsot" – írja a hvg.hu.

Varga Zs. András arról beszélt, hogy "alkotmányos puccs megtervezése folyik", az alaptörvény "megtörése" pedig a szuverén magyar állam megtörését jelentené. Nem tudni pontosan mire utalt, de nem zárható ki, hogy egy kormányváltás esetén új alkotmányozás is szóba jöhet.

Országgyűlés - Varga Zsolt András, a Kúria elnökjelöltje
 
Varga Zsolt András Fotó: Illyés Tibor / MTI
 

Az alaptörvényt védelmezni kell a támadásokkal szemben. A jogállam, a hatalommegosztás érték, de ha "bűnöző szervezetek" kezébe kerül, az államnak és a jognak fel kell lépnie ellene. Magyarország nem igényel kioktatást, "nem szeretjük a kioktatásokat" – mondta Varga, aki azzal keltett feltűnést, hogy ítélkezési tapasztalat nélkül nevezték ki a Kúria élére.

Sulyok Tamás kiemelte: a társadalmi béke és közrend alapja az alkotmány, az ellene indított támadások a társadalmi rendet, a polgárok életét, testi épségét és vagyonbiztonságát fenyegetik. Az ilyen jelenségek a demokratikus párbeszéd keretein kívül vannak, és az Ab csak zéró toleranciát alkalmazhat velük szemben.