„Klubrádió
A lényeg

A Kúria elnöke megpróbálta a bírókat az ellenzékre reagáltatni

25/01/2022 18:11

| Szerző: Klubrádió

A Kúria elnöke, Varga Zs. András politikai nyilatkozattételre akarta rávenni az Országos Bírói Tanácsot annak január 5-i ülésén. A főbíró pártatlanságát mi sem bizonyítja jobban, hogy a 15 tagú testületet rajta kívül még Répássy Róbert államtitkár is arról győzködte, hogy az OBT nyilatkozatban álljon ki "az Alaptörvény és Magyarország alkotmányos rendjének védelmében", így elítélve az ellenzéki körökben kialakult vitát az alkotmányozásról. Ugyanígy tett Lajtár István, a legfőbb ügyész helyettese is.

A Kúria-elnököt senki sem támogatta, 14:1 arányban leszavazták, írja a Magyar Narancs az ülésről készült jegyzőkönyv alapján.

Nem csoda, hiszen a választási kampány egyik legsúlyosabb kérdése, hogy az ellenzék hogyan tudná a kétharmados alaptörvényt feles többséggel megváltoztatni, és szintén sima többséggel mozdítanának el kétharmaddal kinevezett közjogi szereplőket. Erre például a fideszes többséggel átalakított Alkotmánybíróság elnöke, Sulyok Tamás december 14-én nyílt levelet írt Orbán Viktornak, és kérte, tegyen valamit. Ezt a levelet több olyan szervezet vezetője is támogatta, akik erősen a fideszes parlamenttől függenek, mint Polt Péter legfőbb ügyész, a Kúria elnöke, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és az alapvető jogok biztosa is.

Lajtár, a legfőbb ügyész helyettese még úgy is nyomást helyezett a bírókra, hogy szerinte ebben a helyzetben "a hallgatás is egyfajta állásfoglalás látszatát keltheti". Fatalin Judit, a Fővárosi Ítélőtábla bírája viszont úgy vélekedett, hogy az Alaptörvény alkalmazása evidencia, az OBT-nek azonban minden olyan állásfoglalástól tartózkodnia kell, "amely esélyt adhatna a politikai térbe kikerülve olyan értelmezéseknek, amelyek kétségbe vonhatnák a bírók pártatlanságát és függetlenségét".

Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke szerint pedig az ellenzék alkotmányozási szándékáról Orbán Viktor is azt mondta, "politikai blöff". Matusik Tamás, a Budai Központi Kerületi Bíróság csoportvezetője pedig azt mondta, az OBT akkor sem adott ki nyilatkozatot, amikor politikusok a "börtönbizniszt" emlegetve a bírókat is kritizálták.