„Támogassa
A lényeg

Az "Alkotmánybíróság" hagyta, hogy Dunaújváros elveszítse az ipari parkját

10/03/2023 10:39

Hogy a fideszes kormány elvette a jellemzően ellenzéki vezetésű városok infrastruktúráját és környezetét használó cégek helyben fizetett adóját, és a településeken élők bele se szólhatnak az ott folyó dolgokba? Ez a fideszes Alkotmánybíróság szerint teljesen rendben van, legalábbis egy friss döntés értelmében Dunaújváros panaszra mehet ahova akar, miután a kormány újabb, most éppen Iváncsán kialakított különleges gazdasági övezetéhez semmi közük az "Alkotmánybíróság" szerint.

Az iváncsai, az akkumulátorgyárat, a török Yaris Kabin mezőgazdasági gépalkatrész-üzemét és a rácalmási Hankook gumigyárat, illetve annak raktárait magába foglaló különleges gazdasági övezetről 2021-ben döntött a kormány, ami ellen Dunaújváros tiltakozott, mert a polgármester szerint a város elesik az eddig neki járó milliárdos bevételektől.

Az Alkotmánybíróság Sulyok Tamás elnök vezette tanácsa szerint azonban Dunaújváros érintettsége nem bizonyított, mert az Iváncsa önkormányzatával, a helyi iparűzési adóbevétel egymás közötti megosztásáról kötött ingatlanfejlesztési keretmegállapodás nem nevez meg konkrét ingatlanokat, csak „érintett területről” szól. Jogszabály alapján járó adóbevételt nem veszít a megyei jogú város, hiszen nem az ő területén alakult meg a különleges övezet. A Dunaújváros tulajdonában lévő, de Rácalmás területén fekvő két ingatlan (két út) csak ingyenes vagyonkezelésbe került át a kisebbik városhoz, mert az érintett iparterület csak ezeken keresztül közelíthető meg. A tulajdonos azonban nem változott, tehát nem kisajátítás történt. A nagyváros a nem különleges gazdasági övezetben, az illetékességi területén továbbra is adóztathat, a beszedett helyi adó teljes egészében őt illeti meg: a tulajdonhoz való joga nem üresedik ki, csak közérdekből, arányoskorlátozás alá kerül, idézi a Hvg.hu az Ab határozatát.

Rácalmáson vett ipari parkot Rákay Philip is.

Az Ab Göd ügyében 2021-ben kimondta: nem ütközik az Alaptörvénybe, hogy Gödtől elvették a Samsung akkumulátorgyár területét és a vele járó adóbevételeket.