„Klubrádió
A lényeg

Dunaújváros nem hagyja, hogy a kormány elvegye bevételeit, bírósághoz fordul

9/12/2021 18:32

| Szerző: Klubrádió

Dunaújváros vezetése a bírósághoz fordul, hogy visszaszerezze azokat a bevételeket, amiket a kormány még a nyáron vett el a várostól, amikor egy kormányhatározattal a gödihez hasonló különleges gazdasági övezet hoztak létre a dél-koreai akkumulátorgyárának tervezett helyszínén.

A kormány döntése miatt kijelölt területeket július 1-jén a fideszes vezetésű megyei önkormányzat szerezte meg, és azóta az ott működő cégek a megyének fizetik be az iparűzési adót. Ezzel a jobbikos vezetésű Dunaújváros milliárdos bevételektől esett el – írja a 444.

Korábban volt egy megállapodás Rácalmás és Dunaújváros között, aminek értelmében a Hankook iparűzési adójának fele a dunaújvárosi önkormányzathoz folyt be, hiszen a gyár a dunaújvárosi csatorna- és vízhálózatot használja.

Iváncsán is egy hasonló megállapodás alapján működött volna az iparűzési adó szétosztása. Pintér Tamás, Dunaújváros polgármester ma bejelentette, hogy pert indítanak Iváncsa és Rácalmás önkormányzatai ellen, mert szerinte a települések polgármesterei a hátuk mögött úgy döntöttek, hogy kibújnak a szerződesek alól.