„Klubrádió
Esti gyors

Zalatnay: Ha Balog időben lemond, nem rántotta volna magával a református egyházat

5/03/2024 07:40

| Szerző: Klubrádió/Lőrincz Csaba

"Az egyház és az állam közötti kapcsolat annyira szorossá vált, hogy abból bizonyos előnyök származtak, amelyek nem lettek volna személyi kapcsolat nélkül, ugyanakkor ennek nagyon nagy ára lett" – véli Zalatnay István református lelkész. Hozzátette, nem volt példa arra, hogy ennyire a figyelem középpontjába került volna a református egyház, ráadásul olyan negatív kontextusban, mint a kegyelmi ügy.

2024. március 04. Esti gyors - részlet 2024.03.04. Zalatnay István
08:41
00:00

Az államfői kegyelembotrány elérte a református egyházat is. Ugyanaz történt, mint állami szinten – és mégis nagyon más. Más, mert ugyanaz történt az egyházban, mint az államban. És ha az egyház másolata az államnak, akkor elveszíti saját lényegét, egyetlen igazi tőkéjét: a spiritualitást, moralitást – írja a Magyar Hang hasábjain megjelent publicisztikájában Zalatnay István református lelkész, teológus, filozófus.

"Lényegesnek tartom, hogy az ügy nagyon nagy port kavar, a politikai élet szempontjából egy epizód lesz. Jönnek majd új események, amelyek másfelé terelik a figyelmet. Az egyház szempontjából ennek sokkal nagyobb jelentősége van" – mondta az Esti gyors hétfői adásában Zalatnay István. Kifejtette, nem volt példa arra, hogy ennyire a figyelem középpontjába került volna a református egyház, ráadásul negatív kontextusban.

"Az egyház és az állam közötti kapcsolat olyannyira szorossá vált, hogy abból bizonyos előnyök származtak, olyan lehetőségek, anyagi források, amelyek nem lettek volna személyi kapcsolat nélkül, ugyanakkor ennek nagyon nagy ára lett" – foglalta össze.

Balog Zoltán a kegyelmi ügyben játszott szerepével kapcsolatban kifejtette, "ha Balog Zoltán időben lemond, akkor nem rántott volna magával a református egyházat".

Korábban a Klubrádiónak Perintfavi Rita teológus is azt mondta, hogy a református egyház nagyon erősen népnemzeti jellegű.

A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg.

Esti gyors/interjú Zalatnay Istvánnal
2024.03.04., hétfő 18:20
Riporter: Dési János