„Támogassa
A lényeg

Hvg.hu: Balog friss levele szerint továbbra sem kételkedik K. Endre "ártatlanságában"

24/02/2024 00:59

| Szerző: Klubrádió

Egy, a hvg.hu-hoz eljutott levélben a püspök úgy jellemezte a bicskei gyermekotthon pedofil igazgatójának falazó, és emiatt elítélt K. Endrét, mint akit "pedofil bűncselekménnyel hoztak összefüggésbe".

Kegyelmet kértem egy embernek, akinek elhittem ártatlanságát, s ebben ma sem kételkedem” – írta még csütörtökön is Balog Zoltán egy a református „szolgatársainak”, vagyis vélhetően a egyházkerülete lelkipásztorainak szánt levélben, amely a hvg.hu szerkesztőségéhez is eljutott.

Az írásban Balog azon sajnálkozik, hogy milyen nehéz lehet a református híveknek „elviselni mindazt, ami a médiából, a politikából, az utcáról, közvélemény egy része felől árad személyemen keresztül egyházunk felé. Nekem sem könnyű, hiszen valamilyen módon ott vagyok ennek a hisztériakeltésnek az eredőjénél, még akkor is, ha valójában egy kegyelmi ügyként indult hógolyóból lett lavina.”

„Végzetesnek bizonyuló hibám az volt, hogy nem voltam elég körültekintő. Hiszen, ha valakit pedofil bűncselekménnyel hoznak összefüggésbe, akkor a széles nyilvánosság előtt menthetetlen az ügy, még ha nem is pedofilként ítélték el” – fogalmaz a volt humánminiszter, ugyanakkor, ahogy a cikkben fel is hívják rá a figyelmet, K. Endrét nem „összefüggésbe hozták” pedofil bűncselekménnyel, hanem elítélték, mert a bicskei nevelőotthon pedofil igazgatójának áldozatait vette rá, hogy vonják vissza a bántalmazójuk, V. János ellen tett vallomásaikat.

A hvg.hu értesülései szerint egyébként a református egyházon belül vannak, akik úgy érzik, Balogh épp puhítani próbálja a püspököket, hogy a legközelebbi zsinaton a korábbi lemondása ellenére is válasszák meg újra lelkészi elnöknek, vagyis elképzelhető, hogy gyorsan visszatérne abba a pozícióba, amelyről először le sem mondott.

(Kiemelt kép: MTI/Czeglédi Zsolt)