„Klubrádió
Megbeszéljük...

Haraszti Miklós: Melyik a legnagyobb kicsi?

23/06/2020 19:31

| Szerző: Klubrádió

A közrádió megszerzésével kezdődött. Orbán az első kormányzása óta uralni akarja a médiát. Teszi is. Putyini módszerrel, „mészárosítással”, mikor mivel.

2020. június 23. Megbeszéljük - részlet 20.06.23. Haraszti Miklós
00:00
00:00

Egy megállás nélkül zajló folyamat, aminek a mostani állomása az Index bekebelezése – véli Haraszti Miklós, aki az EBESZ sajtószabadsággal foglalkozó tisztségviselője is volt. A közrádió megszerzésével kezdődött, amit Orbán Viktor az első kormányzása óta nem enged ki a kezéből, ha kormányon van, ha ellenzékben. Folytatódott a médiatörvénnyel, aztán olyan kísérletekkel, mint a Klubrádió ellehetetlenítése, amit csak a maradék független bíróság tudott valamennyire megakadályozni.

A Népszabadság munkatársai megpróbálják felvenni a munkát
 

Orbán olyan módszereket is használt, mint Putyin, amikor oligarchákkal vásároltatta fel a média jelentős részét. A külföldi sajtótőke elmenekült, jött a „mészárosítás”. A KESMA nevű képződmény, hivatalos nevén a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány, ami félezer médiumot tömörít, hogy a propagandaállamot szolgálja. Haraszti Miklós szerint érdemes lenne megnézni, hogy itt ki és hogyan adózik. A maradék ellenzéki sajtóban nincs szolidaritás, és ez nem csupán Orbánék bűne. Ugyancsak a putyini modell szerint mutatóba meghagytak néhány orgánumot, amelyeknek persze alig van szavuk.

Szolidaritás nincs az egyetemek között sem, ez látszott most, amikor a színművészetisek tiltakoztak az intézmény alapítványi tulajdonba adása ellen. Hogy miért fontosak a hatalomnak az egyetemek? Haraszti Miklós szerint azért, mert teljesen kézbe akarják venni az ifjúság oktatását, nevelését. Ráadásul így lehet könnyen kirúgni azokat az oktatókat, akik kellemetlenek a rendszernek.

Haraszti Miklós korábban egy vitaindító gondolatsort közölt a Klubrádió honlapján, amiről azóta számos politikus, közéleti ember elmondta a véleményét. A szerző szerint az önkormányzati választás valamit mindenképpen megmutatott. Azt, hogy sikeres, ha az ellenzék tematizálja a közbeszédet. A választók nem azt várják, hogy az ellenzéki pártok azon versengjenek, ki a legnagyobb kicsi, hanem azt, hogy megjelenjék a Fideszt leváltani képes erő. Látható legyen egy árnyékkormány, egy miniszterelnök-jelölt.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. 

Megbeszéljük
2020.06.23. 16:00
Műsorvezető: Bolgár György