„Klubrádió
Megbeszéljük...

Index-ügy: Uj Péter szerint a Fidesz megint szorít egyet a fojtófogáson

22/06/2020 22:58

| Szerző: Klubrádió

Uj Péter, az Index alapítója, korábbi főszerkesztője azt mondta: lehet, hogy a kormány rácsukja az ajtót a portálra, ahogy a Népszabadságnál is tették, de az ő tippje nem ez, hanem az, hogy az elmúlt tíz év eseményeit folytatva egyre jobban szorítják fojtófogásban a legolvasottabb magyar sajtóorgánumot. 

2020. június 22. Megbeszéljük / részlet, Uj Péter (20.06.22.)
26:49
00:00

Az Index vezetésével olyan átalakítási tervet közöltek a héten, amelynek nyomán a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki – írta meg a 24.hu. Úgy értesültek, hogy az egyik ötletgazda Gerényi Gábor, az Azonnali résztulajdonosa, aki nemrég tanácsadóként jelent meg a lap életében. Ezt a koncepciót Gerényi a hírek szerint az Index pénzügyeit a háttérből irányító Vaszily Miklós javaslatára tette le az asztalra. 

A szerkesztőség egységesen tiltakozott a cég igazgatósága elé került javaslat miatt, amely átalakítaná a lap működését. Vasárnap este át is állították az Index függetlenségét jelző mutatót, tudatva, hogy a szerkesztőség függetlensége veszélybe került. Hétfőn a 444 írt arról, hogy az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumának elnöke, Bodolai László kitette a portál főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot az igazgatóságból, mert „belső döntéseket vitt a nyilvánosság elé”. Posztjáról azonban nem váltották le. Bodolai egyébként a Media1.hu-nak tagadta, hogy veszélyben lenne a szerkesztőség, szerinte félrevezetésről van szó.

Hosszú folyamat, monoton romló helyzet

Megbeszéljük című műsorunkban Uj Pétert, az Index egyik alapítóját, korábbi főszerkesztőjét kérdeztük, aki még 2011-ben távozott a portáltól és alapította meg később a 444.hu-t. Azzal kezdte: sok év telt el, amióta távozott az Indextől, és már akkor is azért jött el, mert a függetlenség veszélyben volt, sőt, „el volt tiporva”. Szerinte hosszú folyamat, monoton romló helyzet, amit a portálnál látni, de tényleg úgy tűnik, hogy ez most újabb szintre ért. Hozzátette: furcsa módon ő is a sajtóból tájékozódik, nincsenek extra információi, mert a tíz év sok idő. Úgy fogalmazott: állandósult ez a remegés az Index körül, minden évben arról volt szó, hogy mikor mennek neki, mikor ültetnek oda valakit, mikor szüntetik meg, minden évben szorítottak egy kicsit ezen a „fojtófogáson”.

Uj Péter szerint jól működő módszer a politikában, hogy egy még nagyobb esemény árnyékában hoznak meg egy fontos döntést. Most éppen a felhatalmazási törvény bevezetésének napján jelentették be, hogy Vaszily Miklós, az MTVA volt vezérigazgatója, a kormányközeli Echo TV, majd a TV2 vezetője többségi tulajdonkosként megjelent az Index környékén. Vaszily az Indamedia nevű cégbe vásárolta be magát, amely a portál szinte minden bevételét szállítja. Hozzátette: ironikus módon Vaszilyval annak idején együtt dolgoztak az Indexnél, akkor ő volt a vezérigazgató, jóban voltak, de egykori kollégája „másik irányba sodródott”.

Vaszily figyelmeztetett a Fidesz nyomulására, több mint tíz éve 

Uj Péter beszélt az Index tulajdonosváltásairól is az alapítástól kezdve a Wallis Rt. beszállásán át addig, hogy Nobilis Kristóf üzletemberen keresztül az akkor az OTP-hez köthető Spéder Zoltán vállalkozó, gazdasági szakember jelent meg a portál mögött. Spédert Uj Péter konzervatív, jobboldali gondolkodású emberként írta le, aki jóban volt Schmidt Máriával, Stumpf Istvánnal, Várhegyi Attilával (akit a Fidesz-közeli médiavilág befolyásos szereplőjének tartanak ma is). De nem volt direkt pártember, viszonylag önállóan mozgott – tette hozzá. 

Vaszily Miklós, aki tehát most mint Mészáros Lőrinc embere tűnik fel, elsőként vezette le Uj Péternek 2009-ben, amikor már látszott, hogy Fidesz-kormány lesz, hogy itt Spéder Zoltán „nem fogja tudni tartani az Indexet”, olyan gazdasági kitettségei vannak a kormány felé, hogy ennek a sztorinak vége. Uj Péter, mint mondta, ezt nem nagyon akarta elhinni, de a kormányváltás pillanatától lehetett érezni, hogy nagyon komoly nyomást helyeztek Spéderre, aki bár erről nyíltan nem beszélt, de azt jelezte, hogy igen kemény és fenyegető hangnemben fordultak felé néhány cikk miatt, és később azt is követelte a főszerkesztőtől, hogy bizonyos emberektől váljon meg. Uj Péter emiatt távozott, de azt megjegyezte, hogy mindenki elkövetett mindent a maradék szabadság megőrzéséért, még Spéder is.

Brutális támadás, szerencsés pillanat

A helyzet akkor változott meg nagyon, amikor Spéder Zoltánt elkezdték brutálisan támadni, elvették a gazdasági érdekeltségeit és ő maga is éppen, hogy elkerülte a börtönt. Azt mindig tagadta az Index és Spéder is, hogy Simicska Lajos valamilyen módon tulajdont szerzett volna a portálnál, de már 2010 körül voltak pletykák ilyen szándékokról – közölte.

2017-ben, amikor Spédert már kiütötték, feltűnt Simicska Lajos, de nem vette a nevére az Indexet, hanem létrehozták az említett alapítványt; a szerkesztőség valószínűleg nem vállalta volna el az ő nyílt tulajdonosi szerepét. Ez amúgy is szerencsés pillanat volt, ekkor Simicska már szembefordult Orbánnal, és éppen egybeestek az érdekei az Indexével. Viszont 2018-ban, a választási vereség után bedobta a törülközőt.

Életképtelen kiadóvállalat

Ekkor megint érdekes helyzet alakult ki, az alapítvány ott maradt befektető nélkül. Az alapítványt létrehozó cégek szerinte heves tulajdoncserékkel „NER-közelben” landoltak. A másik, hogy létrehoztak egy „életképtelen” kiadóvállalatot, amelyben csak a szerkesztőség van, valamint az említett Indamedia nevű céget, amelyhez tartozott a hirdetésszervezés és az egyéb, jól értékesíthető tartalmak. E mögött jelent meg Ziegler Gábor, aki valaha dolgozott az Indexnél, mint hirdetési vezető, de nagyon nehéz elképzelni, hogy neki ehhez több milliárdos nagyságú tőkéje lett volna.

A másik szereplő, aki 2018 őszén megjelent, Oltyán József, már sokkal érdekesebb: volt valami kis indexes múltja, egy kecskeméti Index-mellékletet csinált (ezt gyorsan megszüntették, mert nem volt elég jó, és voltak aggodalmas politikai ügyei, akkor még a szocialistákkal) – tette hozzá Uj Péter. Később Oltyán nagy KDNP-s lett, és lehetett tudni, hogy ő bizonyos, Mészáros Lőrinc mögött másodvonalba felemelkedett fideszes gazdasági szereplőknek közeli kapcsolata. És az ő tulajdonrészét vette meg nemrég Vaszily Miklós.

Megjegyezte azt is: a Fidesz a médiapiac kevésbé látható részét, az ügynökségeket, sales house-okat is „teljesen megette”. 

Hirtelenkedés helyett fojtogatás

Nem tudni, hogy mi lesz az Indexszel – mondta, hozzátéve: a Népszabadságnál, ahol pályáját kezdte, egy idő után sokan úgy gondolták, hogy kicsit megette őket a rendszer, de úgy tűnt, mégis működteti valahogy a lapot, aztán egyszer csak becsapta az ajtót. Megtörténhet ez is az Indexszel, de Uj Péter nem erre tippel, inkább arra, hogy megint szorítanak egyet a fojtófogáson.

Az interjút a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg. Kiemelt kép: Wallpaperflare.com

Megbeszéljük... /Interjú Uj Péterrel
2020. június 22., hétfő 17:05
Műsorvezető: Bolgár György