„Klubrádió
Tudatos.hu

Farkasházy: Fábry a kabaré Mészáros Lőrince

8/02/2020 20:23

| Szerző: Klubrádió

A Tudatos.hu-ban ezúttal a humor kérdéskörével foglalkoztunk. Vendégünk volt Farkasházy Tivadar humorista, újságíró, és Kormos Anett, kevés női stand-uposaink egyike. Farkasházy kitért a mostani Rádiókabaréra is, és keményen bírálta régi kollégáit, szerinte „szakmailag bűncselekményt” követ el Fábry Sándor azzal, hogy a Rádiókabaré semmivel nem foglalkozik, ami ma érdekes az országban.

2020. február 08. Tudatos.hu (2020. február 08., szombat 14:00)
52:45
00:00
Műsorvezetők: Neuman Gábor

A Tudatos.hu-ban ezúttal a humor kérdéskörével foglalkoztunk. Vendégünk volt Farkasházy Tivadar humorista, újságíró, és Kormos Anett, kevés női stand uposaink egyike. Bár Farkasházy szerint humorról beszélgetni olyan, mint szex helyett nőgyógyászhoz menni, adásunkban mégis kiderül, hogy a témáról nem lehet humortalanul megszólalni – főleg akkor nem, ha a legnagyobbak poénjait idézzük meg.

Adásunk első részében Farkasházy Tivadar azzal indított, hogy ezt a témát csak unalmasan lehet tálalni - aztán persze előkerült a Rádiókabaré és Boncz Géza, az unalomnak pedig híre-hamva sem volt. Első meghívott vendégünkkel a Hócipőről, rádiókabarés évekről is beszélgettünk. Farkasházy azt is elmesélte, hogy két hatalmas hibát is elkövetett annak idején a Magyar Rádióban: egyrészt nem ismerte fel elsőre Gálvölgyi János fantasztikus parodistatehetségét, másrészt hazaküldte az akkor még tizenéves Bödőcs Tibort azzal, hogy még nem elég jó. Ezt a két döntést a mai napig bánja. Bödőcsöt egyébként Hofi méltó utódának nevezte, de dicsérte Kőhalmi Zoltánt és Kovács András Pétert is.

Fábry Sándort a kabaré Mészáros Lőrincének tartja, mert mindent meg akar szerezni, nem érti, miért kellett az Esti Showder után a Rádiókabarét is gyártania. Szerinte „szakmailag bűncselekményt” követ el Fábry Sándor azzal, hogy a Rádiókabaré semmivel nem foglalkozik, ami ma érdekes az országban. Nem politikusok nevét kell szajkózni, nem az a politikai kabaré, de a Nemzeti alaptanterv, a CEU, az MTA ügye sem szerepelt a műsorban, pedig Farkasházy szerint sose volt ennyi téma.

Ő viszont boldog ember, aki a Hócipőben mások mellett Váncsa Istvánnal, Para-Kovács Imrével, Uj Péterrel, Marabuval és Dési Jánossal dolgozik együtt. Természetesen szóba került még a Heti Hetes is, amelyben Farkasházy afféle pechvogelként volt jelen, felesége, Mimi pedig már-már Colombo feleségeként volt a műsor állandó témája és ily módon szereplője. Szóba került a pesti vicc, a manapság oly népszerű internetes mémek, és Boncz Géza névjegykártyája is.

Kormos Anettet annak idején a férje nevezte be a Magyar Televízió “Mondom a magamét!” című humorista-tehetségkutatójába, és ez annyira jól sült el, hogy ma már a legjobbak közt tartjuk számon a stand up comedy műfajában. Noha szövegeit soha nem írja meg előre, és persze ő is belefutott minden előadó rémálmába - amikor nem jut eszébe a poén - , népszerűsége újságíróként és humoristaként is töretlen. Neuman Gábornak elmesélte azt is, hogy van-e kedve mindig viccesnek lenni, és hogy miért nem kíméli családját a fellépésein. Nőként vált sikeressé egy férfiak uralta szakmában, bár kifejezett célja soha nem volt a stand up comedy. Közvetlensége, az anyaságot, “feleségséget” egészen újszerű módon megközelítő előadásmódja tette őt igazán népszerűvé.

Az adást a lejátszóra kattintva hallgathatják meg! Címlapi kép: Klubrádió

Tudatos.hu
2020. február 08., szombat 14:00
Műsorvezető: Neuman Gábor