„Köszönjük,
Megbeszéljük...

Bajba került Farkasházy, nem tudja überelni a fideszeseket

3/12/2019 07:17

| Szerzők: Kövér LászlóvicchumorszínházFarkasházy TivadarkabaréOrbán ViktormémekhumoristaNémeth Szilárd

Van-e elég vicc Orbán Viktorról, vagy sem? Farkasházy Tivadar szerint ahogy vesszük, de az biztos, hogy megváltozott a műfaj. Neki humoristaként két dologra kell figyelnie, az egyik, hogy a politikusok egyre nagyobb kihívást jelentenek a fantáziának, a másik, hogy közben egyre dühítőbbek. A düh azonban a humor ellen dolgozik, és ez a probléma őt is érinti. Szóval, próbál vigyázni.

2019. december 02. Megbeszéljük-részlet/Interjú Farkasházy Tivadarral (19.12.02.)
11:12
00:00

A mai humorista szakma nagy problémája, hogy a viccgyártók már egyszerűen nem tudják felülmúlni a politikusokat. Tényleg az a helyzet, hogy nagyon nehéz a hatalom birtokosainak megszólalásaihoz kommentárt fűzve új viccet alkotni, a mondataik mellől ugyanis manapság egyszerűen nem hiányzik az a többlet, amit a humoristák a korábbi időkben még hozzá tudtak tenni a közéleti megnyilvánulásokhoz – mondta Farkasházy Tivadar.

A humorista hangsúlyozta, ő például képtelen Kövér Lászlót, Kósa Lajost vagy Németh Szilárdot überelni, mert ezek a politikusok, és sok más társuk, ontják a nevetségesnél nevetségesebb mondatokat, szituációkat.

Orbán Viktor szintén rendkívül mulatságos, ahogy világpolitikai tényezőnek, Napóleonnak gondolja magát, mint amikor az egér az elefánt mellett sétálva odaszól a nagy állatnak: hallod, hogy dübörgünk? De mit lehet mondani arra, amikor Kövér László is azt képzeli, hogy a magyarhoz igazítják a világidőt, és az egész emberiség feszülten várja, mit mond a magyar kormányfő, például Kipcsakföldön. … Kipcsak? Lehet ehhez valamit hozzátenni? – tette fel a kérdést Farkasházy.

Farkasházy Tivadar
 
Farkasházy Tivada Fotó: Pálinkás János
 

A humorista szerint tehát a politikusok csak gyártják-gyártják a poénokat, a háttérbe szorított humorista pedig ehhez legfeljebb fotón mutogathatja az akaratlan viccalkotók önelégült, dölyfös arcát, ahogy azt hiszik, tőlük ered minden. Farkasházy szerint ezzel a jelenséggel függhet össze az is, hogy bár soha nem volt annyi vicc, mint manapság, tele van velük az internet, de ezek főleg képi viccek – szavakból ma, az említett okok miatt is, nehezebb poént faragni.

Megváltozott a műfaj – kép, kép, kép. A humoros darabokat már nem egymás fülébe sugdossák az emberek, hanem felteszik az internetre – mondta, amivel egyúttal arra a riporteri felvetésre is válaszolt, hogy akkor most van-e elég vicc Orbán Viktorról, vagy sem.

Igaz, eközben a közéleti helyzet keményedik, és az egyszeri polgár elég dühös, mert a rendszerváltáskor beígért szabadság elpárolgott. És mint utalt rá, a düh őt sem kerüli el, ezért tudatosan vigyáznia kell, nehogy ez az érzés váljon uralkodóvá benne, mert az a humor kárára menne – tette hozzá.

A beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatja meg!

Megbeszéljük/Interjú Farkasházy Tivadarral
2019. december 02., hátfő 17.35
riporter: Szénási Sándor